28.03.2022

c215e0f44d4d4f5b6cb4db5dcd69bf9c

​Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)

Der findes mange forskellige typer af hække, der kan trives i Danmark, og næsten alle haver har brug for en hæk. Men hvilken hæk skal du vælge? Der findes mange forskellige typer hække, som kan trives i Danmark, og som har hver deres fordele og ulemper.

Det tager adskillige år inden hækken vokser sig stor nok til at udfylde sit formål som enten afskærmning af grunden eller inddeling af haven. Derfor er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvilken type der passer bedst til din have.

Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide
Læs også: Sådan beskærer du frugttræer - Trin-for-trin guide

Hvilken hæk skal man vælge? Her er vores guide til, hvilken af de mest populære danske hække, du bør vælge:

Hvilken hæk skal jeg vælge?

1. Buksbom (Buxus sempervirens)

Buksbom (Buxus sempervirens) er en stedsegrøn busk der er meget populær til hække. Den er langsomt voksende, og kan blive op til 1,5 meter høj. Den er relativt tørketolerant og klarer sig godt i fuld sol eller halvskygge. Den har smukke, blanke, læderagtige blade og tåler hård beskæring.

Buksbom vokser bedst i veldrænet jord. Den er ret tolerant over for lerjord, men foretrækker sand- eller lerjord. Den tåler ikke salt, så det kan være en udfordring at have buksbom tæt på fortove hvor der bliver saltet om vinteren.

Buksbom beskæres er nemt, og det kan gøres på alle tider af året. Du kan klippe buksbom i forskellige former, hvilket gør det til et populært valg til faconklippede buske.

Buksbom data:

Fordele ved buksbom: Gode redemuligheder for fugle
Ulemper ved buksbom: Langsom vækst
Typisk højde: 1,20 m
Typisk bredde: 30–50 cm
Vækst: Lav

2. Bøgehækken (Fagus sylvatica)

Bøgehækken (Fagus sylvatica) er en løvfældende hæk, der er hurtigtvoksende. Bøg kan give en meget høj hæk på op til 10 meter. Bøgehække er løvfældende hække, der er tætte og kan give en god afskærmning. Bøge er løvfældende planter med bøgeblade der bliver gyldenbrune om efteråret, før de falder af. Er der mange visne blade på eksempelvis græsplænen, er det en god ide at fjerne dem over vinteren, så de ikke kvæler græsset.

Bøgehækken giver duftende blomster, og en åben hæk, der foretrækker veldrænet jord. De kan tåle en lang række forskellige jordtyper, herunder ler, sand og lerjord. Bøgehække tåler dog ikke salt.

Det er bedst at beskære bøgehække i sensommeren eller i det tidlige efterår. Hvis man beskærer om foråret, vil den nye vil væksten være meget kraftig, og hækken vil kræve meget opmærksomhed for at holde bøgehækkens form.

Almindelig bøg data:

Fordele ved bøgehæk: En smuk, klassisk hæk. Holder i mange år.
Ulemper ved bøgehæk: Løvfældende hæk som man kan kigge igennem om vinteren.
Typisk højde: Almindelig bøg 2,50 m
Typisk bredde: 50–80 cm
Vækst: Mellem

3. Ligusterhæk (Ligustrum vulgare)

Ligusterhæk (Ligustrum vulgare) er en hurtigtvoksende, løvfældende hæk, der kan blive op til 6 meter høj. Ligusterhække er tætte og giver en god afskærmning. De er også en af de få hække, der tåler salt, hvilket gør dem et godt valg til hække i nærheden af fortove.

Ligusterhække er en hårdfør hæk, der foretrækker fuld sol, men kan tåle halvskygge. De tåler en lang række jordtyper, herunder ler, sand og lerjord. Liguster hækken er tolerant overfor både vind og vejr, og den tåler samtidig hård beskæring.

Det er bedst at beskære ligusterhække sidst på sommeren eller tidligt på sommeren. Hvis den beskæres om foråret, vil den nye vækst være meget kraftig. Læs mere om ligusterhæk.

Liguster data:

Fordele ved ligusterhæk: Kan klippes tæt og i form.
Ulemper ved ligusterhæk: Vintergrøn/vissent løv om vinteren. Dårlige redemuligheder for fugle
Typisk højde: 1,80 m
Typisk bredde: 30–50 cm
Vækst: Mellem

4. Spireahæk (Spiraea japonica)

Spireahæk (Spiraea japonica) er en hurtigtvoksende løvfældende hæk, der kan blive op til 3 meter høj. Spireahække giver smukke hvide blomster, er tætte og giver en god afskærmning. De tåler også salt, hvilket gør dem til et godt valg til hække i nærheden af fortove. Spirea vokser hurtigt, hvilket sikrer dig en tæt ny hæk på kort tid.

Spireahække er blomstrende hække, der foretrækker fuld sol, men kan tåle halvskygge. De tåler en bred vifte af jordtyper, herunder næringsrig jord, ler, sand og lerjord. De tåler dog ikke vandmættet jord.

Det er bedst at beskære spireahække i sensommeren eller det tidlige efterår. Du bør altså ikke klippe spirea i forsommeren som med mange andre hække, men først når den er afblomstret. Hvis du ikke vil have den som hæk, kan du også sagtens have den som en busk i haven.

Spireahæk data:

Fordele ved spireahæk: Hurtig etablering, gode redemuligheder for fugle, smukke blomster, kræver ikke meget pasning
Ulemper ved spireahæk: Løvfældende om vinteren. Trives bedst i sol eller halvskygge
Typisk højde: Ca. 2 m
Typisk bredde: 90–120 cm
Vækst: Stor

5. Kirsebærlaurbær hæk (Prunus laurocerasus)

Kirsebærlaurbærhæk (Prunus laurocerasus) er en stedsegrøn hæk, der kan blive helt op til 10 meter høj. Laurbærkirsebær, også kaldet kirsebærlaurbær, udgør en flot og frodig hæk, hvis bær tiltrækker mange fugle. Kirsebærlaurbærhække er tætte og giver en god afskærmning. De tåler en bred vifte af jordtyper, herunder ler, sand og lerjord. Kirsebærlaurbær tåler også salt, hvilket gør den til et godt valg til hække i nærheden af fortove. Du skal du være opmærksom på at planten er giftig.

Beskæring af kirsebærlaurbær er let og kan foretages på alle tider af året. Du kan klippe kirsebærlaurbær i mange forskellige former, hvilket gør den til et populært valg til faconklippede buske.

Kirsebærlaurbær foretrækker fuld sol, men kan tåle halvskygge. Det er en god idé at plante kirsebærlaurbær i læ, da den ikke tåler vind eller frost.

Det er bedst at beskære kirsebærlaurbær i sensommeren eller det tidlige efterår. Hvis den beskæres om foråret, vil den nye vækst være meget kraftig, og hækken vil kræve meget arbejde for at bevare formen.

Kirsebærlaurbær data:

Fordele ved kirsebærlaurbær: Giver en meget smuk hæk, robust
Ulemper ved kirsebærlaurbær: Hurtigt voksende, kræver beskæring for ikke at vokse for vild
Typisk højde: Ca. 2,5 m
Typisk bredde: 150 cm
Vækst: Stor

6. Thuja hæk (Thuja occidentalis)

Thujahæk (Thuja occidentalis) er en stedsegrøn hæk, der kan blive op til 6 meter høj. Thujahække er tætte og giver en god afskærmning. De tåler en bred vifte af jordtyper, herunder ler, sandet jord og lerjord. Thuja tåler også salt, hvilket gør det er et godt valg til hække i nærheden af fortove.

Når du skal vælge en hæk til din have, er det vigtigt at overveje, hvilken type der vil trives i dit klima. Thujahække er et godt valg, hvis du ønsker en hurtig og nem at vedligeholde hæk, der også er stedsegrøn. Du skal bare passe på ikke at beskære dem for kraftigt, ellers mister du det frodige grønne udseende. Læs mere om Thuja hæk.

Thujahæk data:

Fordele ved thujahæk: Tætte, tåler salt. Holder bladene vinteren over.
Ulemper ved thujahæk: Dårlige redemuligheder for fugle
Typisk højde: Ca. 2 m
Typisk bredde: 50–80 cm
Vækst: Stor

7. Bambus hæk (Bambusa spp.)

Bambus er et hurtigtvoksende græs, der kan blive op til 10 meter højt. Bambushække er tætte og giver en god afskærmning. Det er en taknemmelig og hurtigvoksende plante, der tåler en bred vifte af jordtyper, og er salttolerant, hvilket gør den til et godt valg til hække i nærheden af fortove.

Bambus er et godt valg til en hæk, hvis du ønsker noget, der vokser hurtigt og giver en god afskærmning. Bambus kan dog være invasiv, så det er vigtigt at vælge en ikke-invasiv art såsom Bambusa multiplex eller Fargesia rufa. Det ofte en god ide at plante bambus i en beholder, som en aflang plantekumme for at forhindre, at den spredes.

Bambushække bør beskæres i sensommeren eller i det tidlige efterår. Hvis den beskæres om foråret, vil den nye vækst være meget kraftig, og hækken vil kræve meget arbejde for at bevare sin form.

Bambus data:

Fordele ved bambushæk: Bliver meget tæt, kan bruges mange steder
Ulemper ved bambushæk: Mange bambus er af invasiv art, der ofte breder sig meget. Køb en ikke invasiv art.
Typisk højde: Ca. 2-2,5 m
Typisk bredde: 100 cm
Vækst: Stor

8. Syrenhæk

Syrenhækken er en type hæk, der er hjemmehørende i Danmark. Det er en hurtigtvoksende, taknemmelig hækplante, der kan blive op til 2 meter høj. Syren er en dejlig plante, der tåler både skygge og fuld sol, hvilket gør dem til et godt valg for haveejere, der ønsker en flot, færdig hæk, der vil trives under alle slags forhold. En af fordelene ved syrenhække er, at de er meget nemme at passe og kræver meget lidt vedligeholdelse.

Syrenhække kan plantes i alle jordtyper, men de foretrækker veldrænet jord, der ikke er for tør. Når du planter en syrenhæk, er det vigtigt at plante planterne med ca. 50 cm mellemrum. På den måde får hækken plads nok til at vokse og fylde ud.

Syrenhække kan beskæres i mange forskellige former og størrelser, hvilket gør dem til alsidige planter til haven. De kan bruges som afskærmning af privatlivets fred, vindbeskyttelse eller blot som en kant rundt om haven. Læs mere om syrener.

Syrenhæk data:

Fordele ved syrenhæk: Giver en robust og tæt hæk, meget smukke blomster
Ulemper ved syrenhæk: Blomstrer én gang om året
Typisk højde: Ca. 2,5+ m
Typisk bredde: 100–150 cm
Vækst: Mellem

9. Tjørnehæk (hvidtjørn)

Hvis du ønsker en hæk der ikke kræver meget vedligeholdelse, skal du vælge hvidtjørn. Den er nem at passe og skal kun vandes de første par år. Du kan også forynge den ved at give den en kraftig beskæring, hvis den bliver for tyk eller ikke er tyk nok.

Hvis du passer godt på din hvidtjørnshæk, kan den holde i mange år. Der er eksempler på haver, hvor tjørnehækkene har stået der i 50 år eller mere. Typisk lever tjønehækken dog omkring 20-30 år. Tjørn kan give en tæt eller meget åben hæk, og bør klippes hvert år, og hvis den bliver for tyk eller ikke længere er tyk nok i bunden, har du mulighed for at forynge den.

Hvidtjørn data:

Fordele ved hvidtjørnhæk: Gode redemuligheder for fugle, tåler hård beskæring, blomster, blade og bær kan spises
Ulemper ved hvidtjørnhæk: Har spidse torne
Typisk højde: Ca. 2,50 m
Typisk bredde: 50–80 cm
Vækst: Stor

Læs også: Sådan gør du: Guide - Pleje og beskæring af syrener
Læs også: Sådan beskæres Hortensia - 7 nemme tri

Typer af hække

Der findes mange forskellige typer hække, og hvilken type du vælger afhænger af dit klima, jordtype, hvor meget sol eller skygge din have får, og hvilket formål du ønsker, at hækken skal tjene. Skal den nye hæk egne sig til dårlige og sandede jorde? Vil du have vedligeholdelsesfri hække der passer til fritvoksende hegn? Ofte inddeler man hækkene i 2 kategorier, nemlig stedsegrønne og løvfældende hække.

Hvilken hæk skal jeg vælge? Nogle kan bedst lide stedsegrønne hække, mens andre er mest til blomstrende eller fritvoksende hække.

Stedsegrønne hække

Hvis du er på udkig efter en hæk, der giver privatliv og støjdæmpning hele året rundt, er en stedsegrøn hæk den rette løsning. Denne type hække beholder der blade vinteren over og giver derfor en tæt, solid og god hæk, selv når træer og buske står med bare gerne. I Danmark omfatter de almindelige stedsegrønne hække almindeligvis taks, buksbom og liguster.

Løvfældende hække

Løvfældende hække mister deres blade om vinteren, hvilket kan få dem til at virke nøgne og uindbydende. De kan dog give et smukt efterårsfarvespil, før de smider bladene. De plejer også at være billigere end stedsegrønne hække. Almindelige løvfældende hække i Danmark er bl.a. avnbøg, bøg og hassel.Hvilken hæk er den rigtige for dig?

Hvilken type hæk du vælger, afhænger af dine behov og præferencer. Hvis du ønsker en hæk, der giver privatliv og støjdæmpning hele året rundt, er en stedsegrøn hæk den rette løsning. Hvis du derimod er på udkig efter en hæk, der er billigere og giver et smukt farvespil om efteråret, er en løvfældende hæk måske mere velegnet.

Se udvalg: Hækdug - ukrudtsdug til hæk
Se udvalg: Hækjord i bigbags

Klippet hæk eller uklippet hæk?

Hvis du ønsker at plante en hæk, er det næste spørgsmål når du skal vælge hæk, om du skal vælge en klippede hække eller en uskåret, fritvoksende hæk. En klippet hæk kræver i sagens natur vedligeholdelse, da den bør klippes minimum en gang om året. Derved får du en tæt hæk, der er både velplejet og flot.

Vil du helst bare undgå at klippe hæk? Uklippede hække kræver kun arbejde, hvis den vokser for vildt, eller den er ved at falde sammen. Der er fordele og ulemper ved begge typer hæk. En klippet hæk vil se mere pæn og nydelig ud, men en uklippet hæk vil se mere naturlig ud. Hvis du har tid og tålmodighed, kan en uklippet hæk være en smuk tilføjelse til din have.

Læs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde
Læs også: Beskæringsværktøj (den store guide)

Beskæringen af stedsegrøn hæk

Når du beskærer en stedsegrøn hæk, er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde. Hvis du beskærer for meget eller for lidt, kan det skade hækken. Det bedste tidspunkt at beskære stedsegrønne hække på er sidst på foråret eller først på sommeren.

Læs også: Beskæresaks - allround havesaksen til beskæring af træer og buske
Læs også: Guide: Plantning, gødning og beskæring af Thuja

Høj eller lav hæk?

Når du har besluttet, hvilken type hæk du vil plante, er det tid til at beslutte, hvor høj eller lav hækken skal være. Denne beslutning afhænger af hækkens formål og den plads, du har i din have.

En lav hæk kan bruges som en kant omkring et blomsterbed eller en græsplæne, mens en høj hæk kan give privatlivets fred eller fungere som vindfang. En høj hæk kan give privatliv, fungere som vindspærre eller blot bruges til at skabe et imponerende haveelement.

Højden på din hæk afhænger af den type hæk, du vælger. Nogle hække kan blive over 10 meter høje, mens andre kun når nogle få meter.

Hvilke hække bliver høje?

Nogle almindelige høje hække omfatter:

Bøgehæk

Kan faktisk blive op til 15-20 meter høje. Dette er dog ikke normalt, når bøgen bruges som en hæk, da den typisk beskæres hvert år. Skær toppen af hækken, hvis du vil have den til at vokse langsommere

Thuja "Brabant"

Er en hurtigt voksende hæk, der kan blive op til 8-10 meter. Thuja ‘Brabant’ er et stedsegrønt nåletræ, som giver utrolig meget læ pga. dens tætte blade.

Leyland Cypres

Meget hurtigt voksende og kan blive op til 6-7 meter. Da planten vokser så hurtigt, er det nødvendigt at beskære den to gange om året for at få en smuk, tæt hæk.

Hvilke hække vil forblive lave?

Nogle almindelige lavtvoksende hække omfatter:

Buksbom

Vokser kun op til 1 meter. Buksbom er en meget populær hækplante på grund af dens evne til at tåle klipning godt. Den kan bruges som en lav kant omkring et blomsterbed eller en græsplæne.

Dværgkristtorn

Dværgkristtorn får små blanke grønne blade og hvide blomster i maj - juni måned. Den vokser kun op til 1 meter.

Myrtegedeblad

Bliver 70-100 cm høj, og har blankt småbladet løv. Myrtegedeblad er en spændende hæk, og en god bunddækkeplante, med en tæt og opret vækst. Den er velegnet til formbeskæring, er stedsegrøn, danner tæt grenede buske, og dermed altid frodig og smuk at se på.

Hvilken liguster skal jeg vælge?

Ligustrum vulgare: den mest almindelige liguster, som kan blive 4-5 meter høj. Det er en robust hækplante, med ovale, mørkegrønne blade og små, hvide blomsterklaser.

Ligustrum x ibolium: også kendt som nordlig liguster liguster, er meget hurtigt voksende planter, der bliver op til 6 meter høje. Den har mørkegrønne blade og producerer små, hvide blomster i juni-juli

Ligustrum ovalifolium: også kendt som den almindelig, storbladet liguster, som kun bliver 3 meter høj. En flot hæk, der trives godt i almindelig havejord.

Håber du er blevet lidt klogere på "hvilken hæk skal jeg vælge". God fornøjelse med plantningen!