11.04.2024

26ba232b3a596567b3b2e9b64c6dd935

Sphagnum - alt hvad bør du vide om spagnum i haven

Sphagnum - gartnerens favorit

Sphagnum eller spagnum er et populært materiale til brug i haven for både private haveejere og for gartnere. Sphagnum er opgravet tørv og anvendes til jordforbedring og til at plante i. Sphagnum er godt at benytte til bede i haven, da det tilfører jorden næring og øger muldindholdet som er godt for planterne. Derudover bevarer det også fugtigheden i jorden og sikrer en god roddannelse for træer, buske samt planter.

Hvad er sphagnum?

Sphagnum stammer fra højmoser og er blevet benyttet som jordforbedringsmiddel i mange år. Produktet har mange positive egenskaber og bruges direkte til plantning af større træer og buske, samt som vækstlag ved anlægning af eksempelvis græsplæner. Sphagnum kan gødes efter behov, holder på vandet, som frigives i takt med planternes behov, og spagnum lufter effektivt planternes rødder. Og så er visse typer sphagnum som eksempelvis ugødet, grov sphagnum desuden perfekte til brug i surbundsbedet.

Sphagnum til rhododendron og surbundsbede

Sphagnum bliver i Danmark især brugt til surbundsbede og rododendronbede. Da de fleste surbundsplanter har det bedst i kalkfattig jord, er grov og ugødet sphagnum meget velegnet til etablering af disse. Den giver en god og luftig jord, der holder på vandet og frigiver fugten i den hastighed, som surbundsplanterne har brug for.

Det fleste surbundsplanter foretrækker desuden at stå let i skygge og læ under et gran- eller fyrretræ eller et stort stedsegrønt træ. Til rhododendron er det bedste valg en grov spagnum med masser af trevler og gerne store klumper.

Når du vælger en sphagnum til rhododendronbede og surbundsbede, skal du være opmærksom på, at gødet spagnum ikke er optimal, da den har en højere pH end surbundsplanterne kan lide. Benyt i stedet den grove spagnum, og er der brug for gødning, så kan vi anbefale eksempelvis Farmergødning økologisk rhododendrongødning. Når du selv gøder, bør du dog holde øje med pH-værdien, så du ikke kommer til at hæve den for meget.

Typer af sphagnum

Hvilken type sphagnum bør du vælge? Der er flere forskellige muligheder, når du skal vælge sphagnum - alt efter hvad du skal plante. Du kan blandt andet vælge den traditionelle grove sphagnum, medium/fin eller vælge en sphagnumtype, der allerede er beriget med forskellige typer gødning.

Nedenfor vil vi tage et kig på de typiske sphagnumtyper.

Grov sphagnum

Grov sphagnum er - som navnet antyder - den grove udgave af sphagnum. I praksis betyder det, at den grove variant er granuleret i 20-40 mm eller 0-50 mm. Denne type er særligt velegnet til etablering og vedligehold af rhododendronbede og andre bede med surbundsplanter, da denne sphagnum nedsætter jordens pH-værdi. Produktet har typisk en pH på mellem 3,5 til 4,5 og er den rigtige sphagnumtype til surbundsbede.

Har du allerede et etableret rhododendronbed, kan du benytte den grove variant til jordforbedring af tung jord i dit nuværende bed. Det kan du gøre ved at fræse den grove sphagnum ned i din eksisterende jord. Du kan desuden benytte den ved plantning af træer og buske samt som vækstlag ved anlægning af græsplæne mv.

Se udvalg af grov sphagnum

Fin/medium sphagnum

Fin spagnum er en fin, ugødet variant af sphagnum og et godt produkt til jordforbedring og til brug som næringstilførsel i for eksempel blomster- og grøntsagsbede. Fin sphagnum er granuleret i 0-25 mm og har typisk en pH-værdi på 5-6. Fin sphagnum er en god allround sphagnum til haven og kan benyttes mange steder.

Den fine variant egner sig til jordforbedring af tung jord eller til blanding i så- og prikkejord, samt alle andre steder, hvor der er behov for spagnum, som binder godt til plantematerialet. Desuden er den fine sphagnum velegnet til surbundsplanter som rhododendron, skimmia, hortensia, lyngplanter og andre surbundsplanter.

Se udvalg af fin sphagnum


Gødet sphagnum

Gødet sphagnum er medium sphagnum, der er beriget med gødning. Her får du et produkt, der allerede har tilsat gødning til planterne. Da dette produkt er tilsat forskellige næringsstoffer, er resultatet et produkt, der er meget velegnet til jordforbedring. Spagnum, der er gødet, giver ekstra høj næringsværdi til planterne og er granuleret i 0-25 mm.

Bemærk at den gødede variant har en for høj pH til at være egnet til surbundsbed. Så skal du plante for eksempel rhododendron, hortensia, lyngplanter eller andre surbundsplanter, så bør du i stedet benytte grov sphagnum.

Se udvalg af gødet sphagnum

Klyner

Ud over de normale sphagnumtyper, kan du vælge at købe sphagnumklyner. Klyner er faste blokke af sphagnum, der består af ren hvidmosetørv og er opgravet som blokke. Det gør dem specielt velegnede til surbundsbed og havebassiner.

Klyner til havebassin

De faste klyneblokke kan benyttes som en form for byggeblokke og sænker pH-værdien i omgivelserne, gennem afkalkning. Klyner giver et flot og naturligt udseende og er perfekte, hvis du skal opbygge bede eller havebassin. De har nogle særlig gode egenskaber i forbindelse med opbygning af havebassiner, da klynerne er med til at afkalke vandet på grund af den lave pH-værdi. Klyneblokkene tilpasser du let med sav, og en god tommelfingerregel er, at to klyner til 1000 ltr. vand, sænker pH-værdier med 1.

Se udvalg af klyner

Fordele ved sphagnum

Fordelene ved brug af sphagnum er mange, og det er en af grundene til at det er et så populært produkt i haven. Sphagnum har nemlig en række gode kvaliteter, der gør det rigtigt godt at plante i. Det er nedbrudt plantemateriale, som stammer fra tørvemoser. Strukturen i tør tilstand gør at sphagnum kan indeholde en stor mængde vand. Det betyder at sphagnum kan suge vand til sig når det regner, og frigive det til planternes rødder efterfølgende, når der er behov for det.

Ud over at kunne indeholde maget vand, kan det også indeholde meget luft. Derved kan de samme planterødder få tilført ilt, så det meget vand ikke drukner planterne.

Sphagnum er som udgangspunkt næringsfattigt. Det betyder at det er let at styre hvor meget næring planterne får, ved selv at tilføje gødning og næring til sphagnumet. Ofte kan du desuden købe en variant, der allerede indeholder næring til planterne, nemlig gødet sphagnum.

Fordelen ved at anvende det i tør tilstand som forbedringsmiddel i haven er, at materialet har en trævlet struktur, der kan gøre tung jord mere løst, samtidigt med at jorden bliver luftig og veldrænet.

Spagnum sænker pH-værdien

Sphagnum kan desuden benyttes til at sænke jordens pH-værdi, da materialet som udgangspunkt er meget surt (pH typisk 3,5 - 4,5), og derfor er sphagnum særligt velegnet til etablering af surbundsbede med planter som rhododendron, hortensia, skimmia, lyngplanter. Sphagnum kan opsuge 15-20 gange sin egen vægt i tør tilstand. Desuden er det med til at minimere ukrudtsdannelse. Sphagnum er ensartet, porøst og ude af stand til at fastholde eller frigive mineralske salte til jordvandet.

Alternativ til sphagnum i surbundsbedet

Sphagnum er meget populært i surbundsbedet og til planter som rhododendron, azalea, blomsterkornel, lyng, tyttebær og hortensia. Disse planter har nemlig brug for et surt miljø at vokse i. Dette opretholdes nemt med spagnum, men der findes også andre alternativer for at opnå dette.

Et sphagnumfrit alternativ, så dine planter undgår at mangle spagnum, er rhododendronjord, der består af organisk nåletræskompost og sand. Nåletræskompost i tør tilstand sænker både jordens pH-værdi, og sandet giver samtidigt en god struktur til planternes rødder. Er du mere til selv at blande dit sphagnum-alternativ, kan du gøre det gennem en blanding af gran- og fyrrenåle, blade fra ege- og bøgetræer samt sandjord. Det er også muligt at benytte mos fra græsplænen - vel og mærke før græsset har fået kalk.

Alternativ til sphagnum i højbedet

Højbede bliver mere og mere populære, og sphagnum er oplagt for plantning i højbedet. Men ønsker du at plante uden brug af sphagnum, er det naturligvis også en mulighed. Du har selv mulighed for at blande dit eget højbedsmuld i blandingsforhold på ca. 50/50 kompost og muld og så evt. tilføje lidt hønsegødning.

Inden for de sidste år er der dog kommet flere forskellige typer muld på markedet, der er specielt tilpasset brug i højbede. Her er du garanteret det korrekte blandingsforhold mellem de forskellige ingredienser - noget der kan være svært at kontrollere med komposteret haveaffald.

Komposten, der anvendes i højbedsmuld, er minimum modnet i 2 år, hvilket sikrer en optimal virkning. Blandingen af sand/jord og kompost giver en jordstruktur med en god evne til at optage vand. Dette er den samme egenskab og bevirker, at vandingsbehovet nedsættes i forhold til anvendelsen af ren muld. Højbedsmuld fås både i en almindelig variant, som godkendt til økologisk dyrkning og som 100% statskontrolleret økologisk.

Læs også: 7 fantastiske sommerblomster du ikke vil undvære i haven
Læs også: 5 gode sensommer blomster til krukker

Alternativ til sphagnum i drivhuset

Det er populært at dyrke grøntsager som agurker, tomater og chillifrugter i drivhuset. Dette gøres ofte i plantesække, som er baseret på sphagnum. Dog findes der alternativer, nemlig den økologiske plantesæk fra Farmergødning, der består af økologisk komposteret dybstrøelse, og findelt, komposteret, økologisk pileflis. Disse plantesække har alle de gode egenskaber, du kender fra sphagnumbaserede alternativer, men naturligvis uden sphagnum.

Alternativt kan man også her lave sin egen drivhusmuld eller købe den specialiserede drivhusmuld, der er en blanding af muld, kompost og grus, som gør mulden særlig velegnet til brug i drivhuse. Drivhusmuld kan desuden fås i en variant godkendt til økologisk dyrkning.

Hvilken type sphagnum skal jeg vælge?

Der findes flere forskellige typer med hver deres egenskaber.

FIN SPAGNUM

Fin spagnum er et produkt, som kan bruges i hele haven. Produktet er i topkvalitet og har masser af fordele for haven. Den fine struktur gør spagnummen god til eksempelvis jordforbedring.

Fordele ved fin spagnum:

- God til bede, hvor man ønsker at blande jord og spagnum
- God til blåbær, lyng og magnolia
- God til jordforbedring
- pH-værdi på 5,0- 6,0.
- Fås i poser og i bigbags
- Uden tilsat gødning

Se udvalget af fin sphagnum

GROV SPAGNUM

Spagnum findes som nævnt i flere strukturer, og den grove spagnum er meget velegnet til surbund og jordforbedring af svær jord. Den er særligt god til rhododendronbedet eller til plantning af større træer og buske. Den grove spagnum er også god som et vækstlag, når der anlægges græsplæne.

Fordele ved grov spagnum:

- Også kaldet gartner sphagnum
- God til rododendron
- God til skimmia, hortensia, lyngplanter og andre surbundsplanter
- God til jordforbedring af svær jord
- pH-værdi på 3,5 - 4,5.
- Uden tilsat gødning

Se udvalget af grov sphagnum

GØDET SPAGNUM

Gødet spagnum er lavet af ren klynetørv, og det er særligt velegnet til plantning af haveplanter og jordforbedring, fordi der er tilsat gødning i spagnummet. Produktet leveres i håndterbare plastposer med 300 liter pr. pose, så du nemt og hurtigt kan komme i gang i haven med gødet spagnum.

Fordele ved gødet spagnum:

- Spagnum tilsat kalk og gødning
- Velegnet til haveplanter samt jordforbedring
- God til nyanlæg af f.eks. bede, til plantning af træer og buske, i køkkenhaven og drivhuset.
- Bør ikke benyttes til rhododendron og surbundsbede

Se udvalget af gødet sphagnum

Ulemper ved sphagnum

Sphagnum er populært, da det har mange gode egenskaber for plantevækst. Har du plantet direkte i f.eks. krukker og potter og skal plante planterne videre ud i haven, kan det dog være en udfordring for planterne. Da sphagnum er så let for planterne at vokse i, etablerer de nemlig ikke et specielt stærkt rodnet. Derfor bør du blande f.eks. lecakugler og sand i sphagnummet, inden du planter dem ud.

En naturressource fra højmoser

Sphagnum er en naturressource, der bliver udvundet fra det øverste lag af højmoser. Disse højmoser tager lang tid om at reetablere sphagnummet igen, og det tager typisk +10 år, før det øverste lag er etableret igen. For at der dannes et tykt lag højmose/sphagnum, kan der gå yderligere mange år. I Danmark er højmoserne pressede, da der siden jernalderen blevet hentet tørv fra laget af døde planter i moserne. I andre lande er situationen heldigvis bedre.

På verdensplan vil der næppe nogensinde komme til at mangle spagnum, da de øverste lag af jorden i store dele af bl.a. Rusland, Finland, Sverige og Canada stort set udelukkende består af sphagnum.

Hos Haveglad benytter vi naturligvis aldrig dansk sphagnum, og vi forhandler udelukkende sphagnum, hvor leverandørerne er forpligtet til at reetablere højmoserne igen, efter sphagnummet er udvundet.

God fornøjelse med havearbejdet!

Læs mere: Sådan planter du hæk - trin for trin guide
Læs mere: Gødning af græsplænen