Bemærk: Julegaver købt hos Haveglad kan byttes frem til d. 31/1 2024×
Swipe to the left

Granitskærver til indkørsel, stier og bede (Stor guide)

Granitskærver

Flere og flere vælger at bruge granitskærver, når der skal anlægges havestier, indkørsler og bede. I takt med, at skærverne er blevet så populære, sælges de nu i masser af spændende farvevarienter. Så vil du i gang med at anlægge en ny indkørsel, er det nærliggende at vælge granitskærver.

Ud over at være et fint alternativ til perlesten, belægningssten, fliser eller grus, har du med granitskærver i indkørslen en række fordele. Det sikrer desuden et flot og rustikt udtryk, og med et stort udvalg i mange størrelser og farver - fra rød over hvid til grå og sort - skabes en flot kontrast til dit hus og et elegant udtryk til den omkringliggende have.

Granitskærver findes i mange forskellige størrelser, og har været brugt i mange år. De kan bruges til bekæmpelse af ukrudt ved havens blomsterbede. Ved at bruge skærver reduceres de gode vækstbetingelser for ukrudt kraftigt. Det er desuden et oplagt valg at bruge dem til pynt rundt om huset ved for eksempel nedløbsrør.

Hvad er granitskærver?

Skærverne består af knust granit og granit er et naturprodukt på lige fod med sten og grus, der dannes af forskellige mineraler under tryk.

Granit findes derfor for eksempel i bjerge og i fjelde verden over, og der findes også en smule granit i Danmark. Faktisk er den smukke Opalsøen på Bornholm et gammelt granitbrud. Granit findes i flere farver, som eksempelvis sort, rød, grå og hvid. Inden granitten knuses, sorteres granitten efter farver og størrelse, således at sort granit bliver til sorte skærver og så videre.

Efter knusning sorteres granitskærverne efter størrelse. Men da granit som nævnt dannes af forskellige mineraler af naturen, er det dog ikke muligt at lave en 100% sikker opdeling i farver. Det betyder, at der i sorte granitskærver muligvis vil være en mindre andel af skærver i for eksempel grå. Men det er blot et ekstra plus, da granitten på denne måde tager sig mere naturlig og smuk ud

Hvorfor bruger man granitskærver?

Den knuste granit er en flot og nem belægning til indkørslen og bruges i stor udstrækning i netop indkørsler. Vælger du en variant til din indkørsel, bør du ikke anvende skærver, som måler mindre end 11 mm. For de små varianter sætter sig nemt i bilernes dæk.

Granitskærver i alle former findes i både rødlig, brunlig og hvide nuancer. Grå skærver er nok det mest populære valg da de giver et neutralt ensartet udtryk. Granit sorteres netop efter disse farvenuancer, og knuses først til skærver, når de er farveopdelt.

Mange granitskærver bruges udover til indkørsler også til dækning af jord og derved reducering af ukrudt i blomsterbede og gange i haven. De kan også med held dække jorden og pynte rundt om huset for eksempel ved nedløbsrør og i krukker. Når du får dem leveret, vil de typisk være dækket af støv fra knusningen. Det bliver med tiden vasket af af regnen, så farven træder mere klart frem.

Generelt bliver farven på tydeligere i regnvejr, og det vil være sværere for dig på afstand at se forskel på de forskellige farver. Skærverne er generelt billigere end fliser og også nemmere at lægge.

Hvor tykt et lag granitskærver skal man bruge?

Hvor tykt et lag du skal lægge, afhænger helt af størrelsen på dine skærver og af, hvilken type underlag du bruger, men en god tommelfingerregel er altid at udlægge mindst 5 centimeter i indkørslen og steder med tung trafik. Og husk, hvor der skal køre biler, skal du ikke bruge skærver, der måler mindre end 11 mm. De små stykker granit sætter sig nemlig så ofte i bilernes dæk.

Sådan bruger du granitskærver i forskellige størrelse:

Granitskærver 5-8 mm.:

Her er der tale en lille granitskærve, der oftes bruges mod ukrudt i bede og i haveanlæg. Denne størrelse skærv med mange kanter, er typisk for lille til indkørsler, da den vil sætte sig i dæk på biler. Ved mindre granitskærver anbefales det at lægge et lag på cirka 3-5 centimeter.

Granitskærver 8-11 mm.:

Disse er meget brugt i bede og haveanlæg. Den type granitskærver kan bruges til indkørsler,, men det anbefales dog at bruge en anelse større skærver, for at de ikke sætter sig i dækkene. Anbefalet lag ca. 4-5 centimeter.

Granitskærver 11-16 mm.:

Dette er den mest anvendte størrelse til indkørsler og perfekt til brug i indkørsler. Denne størrelse granitskærve sætter sig nemlig ikke i bildækkene, og har en meget passende størrelse til indkørsler. Den er også rigtig meget brugt i bede og i haveanlæg. Anbefalet lag ca. 5 centimeter.

Granitskærver 16-32 mm.:

Disse anvendes også i indkørsler og i haveanlæg. En meget flot størrelse granitskærve, og en helt speciel fordel ved denne størrelse er, at skærverne bliver tungere, og således ligger ekstra godt fast. Anbefalet lag er her 6-8 centimeter

Hvor langt rækker 1000 kg granitskærver?

Granitskærver leveres typisk i bigbags. 1000 kg granitskærver dækker typisk ca. 13 kvadratmeter i et lag på cirka 4 centimeter.

Granitskærver beregning af mængde

Det er vigtigt at have styr på udregningen af hvor meget du har brug for til dit have- eller indkørselsprojekt. Det kan umiddelbart virke uoverskueligt, da det er de færreste haver og indkørseler, der er kvadratiske.

Der findes heldigvis nogle tommelfingerregler der kan hjælpe dig med at udregne den mængde granitskærver og hvor tykt lag du skal bruge, når de skal lægges - uanset formen på indkørsel eller have.

Herunder finder du trin-for-trin hvordan du beregner mængden af knust granit du bør bruge:

Eksempel på udlægning af sorte skærver:

Først skal vi finde arealet af området hvo du skal udlægge granitsten, og efterfølgende skal vi finde ud af dybden. Vi starter med arealet, og her er det en god ide at dele områderne op i kvadrater.

Har du brug for at se området fra luften, er Google Earth et rigtigt godt værktøj til at hjælpe med at få et overblik. Der kan du zoome tæt ned på din grund og selv tegne området hvor du ønsker belægningssten ind.

Område 1 mål:

3 meter i bredden
5 meter i længden

Dette areal er (3 x 5 meter): 15 kvadratmeter

Område 2 mål:

6,5 meter i bredden
4 meter i lægnden

Dette areal er (6,5 x 4 meter): 26 kvadratmeter

Det samlede område (flade) du derved skal udlægge skærverne ovenpå er derfor ( 15 + 26 kvm) 41 kvadratmeter. Men før du kan købe nye sten, har du også brug for at vide hvor tykt et lag skærver du har brug for at lægge ud

Hvor tykt et lag granitskærver er skal man bruge?

Vi anbefaler 11-16 mm skærver, hvis du skal bruge granitskærverne i din indkørsel, og de skal udlægges i en tykkelse på cirka 4-5 centimeter. Udlægger du et meget tykkere lag er der risiko for at bilerne trykker laget ud til siden, og at overfladen dermed plages af dybe hjulspor.

Udlægger du et tyndere lag, vil man over tid kunne se igennem granitskærvernes lag. Det er af stor vigtighed, at man sørger for at granitskærverne dækker området helt, så at man ikke kan se det underliggende materiale.

Ved store granitskærver anbefaler vi et tykkere lag end ved det små typer, da man ellers vil kunne se underlaget mellem granitskærverne. Her finder den anbefalede lagtykkelse ved de mest almindelige størrelser skærver.

  • Granitskærver 2-5 mm = 4 cm.
  • Granitskærver 5-8 mm = 4 cm.
  • Granitskærver 8-11 mm = 5 cm.
  • Granitskærver 11-16 mm = 5 cm.
  • Granitskærver 16-22 mm = 6 cm.
  • Granitskærver 16-32 mm = 6 cm.
  • Granitskærver 32-45 mm = 7 cm.
  • Granitskærver 32-64 mm = 7 cm.

Ovenstående giver en god indikation af, hvor tykt lag skærver du skal bruge. Sammen med arealudregningen ovenfor, kan du herefter udregne præcist hvor mange bigbags med skærver du her brug for.

Vil du have skærver i størrelsen 11-16 mm, bør du udlægge et 5 centimeter lag på de 41 kvadratmeter, så ser udregninger således ud: 41 kvm. x 0,05 cm = 2,05 kubikmeter (m3)

Du har altså behov for 2,05 kubikmeter skærver, der tilsvarer 2050 liter.

Uanset om man har lagt ukrudtsdug, fiberdug, stenmel eller noget helt andet under granitskærverne, så skal det være totalt dækket. For når bunden er helt dækket med granitskærver, så minimerer man mængden af ukrudt, da der ikke kan trænge sollys ned til ukrudtet.

Udover at minimere ukrudt, så giver det også en mere stabil belægning, som er fin at se på.

Også hvis du vælger at lægge granitskærver mellem dine bede eller som små stier i haven, er det vigtigt at vide, at jo større granitskærverne er, jo tykkere et lag skal der til, for at man ikke kan se underlaget. Vi anbefaler at udlægge et lidt tykkere lag i indkørsler og steder med tung trafik, hvorimod du godt kan spare lidt på budgettet i bede og stier, og udlægge et lidt tyndere lag.

Den knuste granit fås i mange forskellige farver – også kaldet farvemix – der giver et flot farvespil, men forvent ikke samme farve i på alle stenene. Når du køber granitskærver er der altid tale om et mix af farvenuancer. Eksempel kan der være nuancer af både hvide granitskærver og lysegrå granitskærver i den grå variant.

Sorte granitskærver

Granitskærver har således mange anvendelsesmuligheder. Vælger du sorte granitskærver, er der stor sandsynlighed for, at de stammer fra Norges kyst, hvor naturens allermest sorte granit hentes. De sorte skærver passer perfekt til en minimalistisk stil, som mange danskere holder af.

Grå granitskærver

De grå granitskærver er yderst populære og det er en farve, som passer perfekt ind til mange danske bygninger og haver. De grå skærver kommer i stor udstrækning fra Sverige.

Røde granitskærver

Du kan lægge granitskærver i en flot rød farve, der passer rigtig godt til mange danske haver og huse. Røde skærver giver et naturligt og jordnært look, mens de grå og sorte skærver i højere grad passer til en minimalistisk stil.

Hvide granitskærver

Det er også muligt at vælge hvide varianter. Den hvide farve granitskærver giver et roligt udtryk rundt om huset og den hvide farve er et godt alternativ til huse ved vandet og ved andre dekorative sammenhæng. Du kan desuden vælge stenmel i flere forskellige farver, ofte i samme farve som granitten.

Billige granitskærver

Fordi granitskærver er blevet et meget populært valg, når det drejer sig om belægning i indkørsler og haver, er det samtidig blevet både nemmere og billigere at købe granit. Der er sælges således granitskærver i alle farver og i alle størrelser til priser, som er gode alternativer til andre former for belægning i indkørsel og have.

Granitskærver i bigbag

Ikke kun størrelsen men i ligeså høj grad vægten af skærverne gør dem umulige selv at transportere hjem. En bigbag kan typisk rumme 1000 kilo granitskærver, så det er klart, det stiller specielle krav til transport og af- og pålæsning. Og netop her er en fantastisk løsning at få købe dem på nettet og få dem leveret lige præcis der, hvor du skal bruge dem. Granitskærver kan, ved større mængder leveres som løst læs.

Læs også: Sådan anlægger du en græsplæne med rullegræs

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan laver man et bed med granitskærver?

Ved anlæggelse af havegange kan man nøjes med et lag ukrudtsdug, som man afretter med 2 - 3 cm stenmel. Herefter lægges et lag granitskærver i størrelsen 5 - 8 mm eller 8 - 11 mm. Netop disse to størrelser er gode at gå på.

Hvor mange kubikmeter er der i en bigbag?

Bigbags med granit, sand og sten produkter indeholder normalt 1000 kg, hvilket oftest svarer til ca. 0,6-0,7 kubikmeter. Når produkterne leveres i bigbags, bliver de leveret på en palle. Denne kan du efterfølgende beholde sammen med den tomme bigbag.

Hvor tykt et lag skal jeg lægge?

Jo større granitskærverne er, des tykkere et lag skal du lægge for at underlaget (jord) ikke ses. Anvender du 8-16 mm skærver, skal du lægge et lag på 4 cm. Bruger du 11-6 mm skærver, skal laget være på 5 cm. Og bruger du 10-32 mm skærver, skal du lægge et lag på 6 cm.

Cookie note

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies som beskrevet i vores politik.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik