Swipe to the left

Guide: Sådan undgår og fjerner du svampe i græsplænen

2 år siden 1 kommentar

Svampe i græsplænen er ikke kun uskønne at se på, de kan også dræbe græsset. Men hvordan undgår og fjerner man svampe i græsplænen på en sikker og effektiv måde?

Hvordan fjerner man svampe i græsplænen?

Selv om svampe i græsplænen ikke er kønne at se på, bør du først og fremmest huske på, at svampene er vigtige i en række økologiske processer i naturen, og hjælper med at nedbryde organisk materiale som døde plantedele i jorden.

Læs også: Oversvømmet plæne - korrekt dræning af græsplænen
Læs også: Guide: Sådan gør du - Planering af ujævn græsplæne

Det er svært at fjerne svampe plænen, da rødderne sidder dybt i jorden, og svampene typisk kommer tilbage år efter år. Resultatet af de angrebne områder, er bare pletter og skade på plænen. Du kan dog gøre nogle tiltag for gøre svampenes vilkår svære:

1. Identificer svampene

Først bør du identificere den type svamp, du har. Der findes mange forskellige typer, så det er vigtigt at vide hvilken art, du har med at gøre. Du kan identificere svampen ved at se på dens udseende og observere, hvor den vokser på din græsplæne.

2. Undersøg dine jordbundsforhold

Derefter skal du kontrollere dine jordbundsforhold. Svampe trives godt, når der er dårlig dræning eller for meget fugt i jorden. For at forhindrefor at forhindre svampe i at vokse, skal du sørge for, at din jord ikke er for våd, og at den dræner godt.

3. Fjern døde blade og giv topdressing

For det tredje bør du rive alle døde blade og andet affald fra plænen op. Det fjerner potentielle fødekilder for svampene, giver luft til græsset og hjælper med at forhindre svampene i at sprede sig. Desuden er det en god ide at sørge for at græsset har gode vækstvilkår ved at give løbende næring i form af topdressing, give græsplænen kalk og gødning. Plejer du på denne måde plænen, får ukrudt og mos og sygdomme også svære betingelser.

4. Benyt gift mod svampene

For det fjerde kan du i de værste tilfælde anvende et svampedræbende middel for at bekæmpe svampene. Vær sikker på at følgeanvisningerne på pakken, da forskellige fungicider er beregnet til at behandle forskellige typer svampe.

Gift mod svampe i plænen kan dog normalt ikke tilrådes, da ofte kræver en uacceptabel stor mængde gift til for at komme svampene til livs. I stedet er det at foretrække, at give plænen så gode vækstvilkår - og svampene så ringe vilkår - som muligt.

Udvalgte produkter:

Hvorfor kommer der svampe i græsplænen?

Svampe er en type organisme, der trives i fugtige, skyggefulde omgivelser. De opstår typisk i sensommeren eller det tidlige efterår.

Svampe trives i fugtige omgivelser, så dårlig dræning er en almindelig årsag til svampe i græsplænen. Overdreven fugt, hvad enten det er fra regn eller vanding, kan også føre til svampevækst og ende ud med store pletter på hele græsplænen.

Skyggefulde områder er mere tilbøjelige til at være fugtige, hvilket skaber et perfekt miljø for svampe. Nedfaldne blade og andet organisk materiale er en fødekilde for svampe, så det er vigtigt at fjerne dem fra plænen.

Svampe har brug for fugtige forhold for at vokse, så høj luftfugtighed og dårlig luftcirkulation kan også bidrage til væksten.

Læs også: De 4 muligheder: Sådan fjerner du kløver fra græsplænen
Læs også: Mos i græsplænen - De 8 bedste tips mod mos

Sådan forebygger du svampe i græsplænen

Mange haveejere er plaget af svampevækst i græsplænen, og de er svære at komme til livs. Du kan sørge for, at din græsplæne har en god dræning, så vandet kan forsvinde. Luftning af plænen med en vertikalskærer sikrer bedre dræning og luftcirkulation.

Du kan tilføje for eksempel topdressing for at forbedre dræningen. Ved at klippe plænen regelmæssigt fjerner du fødekilder for svampe og forhindrer spredning.

Har græsplænen svampe? Hvilke svampearter findes i plænen?

Der findes mange forskellige typer af svampesygdomme i græsplæner. De mest almindelige svampe i græsset er Pythium, Rød tråd, slimskimmel og møntplet. Hver type svamp har sit eget unikke udseende og vækstmønster.

Eksempelvis fremstår Rød tråd med små rødlige eller lyserøde pletter på græsbladene og de vokser primært i løbet af foråret. Rød tråd er meget udbredt, når græsset mangler kvælstof. Slimskimmel (visnesyge) viser sig som små brune eller solbrune pletter på græsstråene og opstår ofte efter perioder med vådt vejr.

Møntplet er en forholdsvis ny sygdom i Danmark. Den forårsages af svampen Sclerotinia homoeocarpa og kan ses som små sølvfarvede eller hvidlige pletter på plænen - typisk i varmt og tørt vejr.

Pythium viser sig som brune eller gule pletter i græsplænen og svampesygdommen er mest almindelig om efteråret. Forskellige Pythium svampe arter giver forskellige symptomer i græsset og på engelsk har sygdommene da også flere forskellige navne, som: pythium blight, grease spot, pythium crown and root rot og cottony blight

Er svampe på græsplænen farlige?

Som udgangspunkt er der ingen af de mest forekommende svampe i græsset alvorligt giftige. Dog er arter som karbol-champignon, knippe-svovlhat og stinkende parasolhat moderat giftige for mennesker, og derfor bør du undgå at håndtere eller spise disse. Kommer du alligevel til at indtage dem, vil resultatet typisk være opkast og diarré.

Til gengæld bør du være meget varsom med rød fluesvamp og grøn fluesvamp, der begge er stærkt giftige og absolut ikke spise svampe. Rød fluesvamp er let at genkende med rød hat og hvide prikker. Den dødeligt giftige grøn fluesvamp, har hvide stokke. og en svag olivengrøn hat.

Læs også: Havekalk - stor guide til kalkning i haven
Læs også: Guide: Få en flot græsplæne - topdressing for begyndere

Hvordan kan du identificere den type svamp, du har i din græsplæne?

Den bedste måde at identificere den type svamp, du har i din græsplæne, er ved at tage en prøve af det angrebne græs med til et havecenter eller en planteskole. De vil kunne fortælle dig, hvilken type svamp det er, og hvordan du behandler den.

Du kan også se, hvis der er tegn på svamp i græsplænen, for eksempel hvis der er små rødlige eller lyserøde pletter på græsstråene, små brune eller lysebrune pletter på græsstråene, sølvfarvede eller hvide pletter på græsplænen eller brune eller gule pletter.

Hvordan forhindrer du svampe i at vende tilbage?

Der er et par ting, du kan gøre for at komme svampene til livs og forhindre, at svampene vender tilbage. For det første skal du forbedre drænet i din græsplæne ved at lufte den og tilføje organisk materiale som f.eks. topdressing. Dette vil hjælpe med at forhindre jorden i at blive for våd og forbedre dræningen.

For det andet skal du slå græsplænen regelmæssigt og fjerne dødt græs. På den måde fjerner du potentielle fødekilder for de almindelige svampe og forhindrer dem i at sprede sig

Hvad er hekseringe?

En heksering er en svampesygdom i form af en ring af svampe-frugtlegemer, der ses som en cirkel. Der kan dog også være tale om ring uden synlige svampeangreb, men hvor det i stedet ses, at vegetationen ændrer karakter for eksempel ved cirkler hvor ringen vokser og hvor græsset dør.

På hekseringens inderside ses en mørkegrøn, frodigere zone, hvor græsset er blevet gødet pga. næringsstoffer, der frigives af svampens nedbrydningsaktivitet. Midt på kan der være en brun, vissen zone, hvor græsset er hæmmet eller dræbt af svampens vækst, hvilket skyldes svampen evne til at sænke pH-værdien eller at svampen udskiller blåsyre, der virker giftige på mange organismer.

Læs også: Ny græsplæne. Sådan får du den perfekte plæne
Læs også: Græsnørden: De 9 typer græsfrø - Kend dine sorter

Ofte stillede spørgsmål:

Kan man bekæmpe svampe i græsplænen effektivt?

Det korte svar er nej. Det er svært at bekæmpe svampe i græsplænen fuldstændigt, unde at omlægge græsplænen. Svampenes rødder sidder dybt i jorden, og selvom du trækker svampene op eller klipper dem med plæneklipperen, så dør svampen ikke af det, men vil dukke op igen senere. Du kan også anvende et fungicid mod svampe på plænen, men det har ofte meget begrænset effekt.

Kan jeg bruge eddike mod svampe i plænen?

Nej, eddike vil ikke effektivt behandle svamp i din græsplæne. Faktisk kan det endog forværre problemet ved at give svampene en fødekilde, som de kan leve af. Den bedste måde at slippe af med svampe på er at give svampene dårlige vækstvilkår og græsset gode vilkår.

{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity"... man bekæmpe svampe i græsplænen effektivt?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Det korte svar er nej. Det er svært at bekæmpe svampe i græsplænen fuldstændigt, unde at omlægge græsplænen. Svampenes rødder sidder dybt i jorden, og selvom du trækker svampene op eller klipper dem med plæneklipperen, så dør svampen ikke af det, men vil dukke op igen senere. Du kan også anvende et fungicid mod svampe på plænen, men det har ofte meget begrænset effekt."}},{"@type":"Question","name":"Kan jeg bruge eddike mod svampe i plænen?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Nej, eddike vil ikke effektivt behandle svamp i din græsplæne. Faktisk kan det endog forværre problemet ved at give svampene en fødekilde, som de kan leve af. Den bedste måde at slippe af med svampe på er at give svampene dårlige vækstvilkår og græsset gode vilkår."}}]}
Annie Jørgensen 6 måneder siden at 07.38
Deet var selvfølgelig den bedste besked, da jeg har et hjørne med meget skygge, men jeg kan ikke omlægge min gras plæne.Jeg fik rulle græs på i 2019 og tænkte? det må ske være Champingnon muld græsset har groet i . da de er meget små svampe jeg har.