Swipe to the left

Pibeløg - alt du skal vide

3 måneder siden Ingen kommentarer

Pibeløg (Allium fistulosum) minder meget om forårsløg. De udvikler ikke løg, men danner et skaft ligesom porrer. I modsætning til porrer har pibeløg dog runde, hule blade. Både forårsløg og pibeløg betragtes som krydderplanter, ligesom andre urter som basilikum, dild og karse. Her kan du blive klogere på pibeløg i køkkenhaven.

Læs også: Dyrkning af løg - sådan dyrker du dine egne løg i haven
Læs også: Guide: Dyrke hvidløg - Alt du skal vide om dyrkning af hvidløg

Pibeløg med de skønne gule blomster

Pibeløg tilhører narcisfamilien og er en hårdfør flerårig plante, der har oprette blade med en længde på op til 45 cm og en tykkelse på cirka 1 cm. Bladene er rosetstillede og danner et kort skaft. Pibeløg danner klumper af løg og dyrkes som en robust grøntsag, hvor både skaftet, bladpladerne og de små løg anvendes som en mildtsmagende erstatning for løg eller porrer.

I de tidlige stadier kan det være udfordrende at skelne mellem forårsløg og pibeløg. Den primære forskel mellem de to typer er, at pibeløg normalt har gule blomster, mens forårsløg har hvide blomster. Desuden har bladene hos pibeløg et cirkulært tværsnit, mens forårsløgs blade er flade på den ene side.

Køb pibeløg frø hos Haveglad

Kommer tidligt om foråret

Pibeløg er en af de første, der dukker op om foråret, og de minder om forårsløg både i smag og brug. Det er lidt ærgerligt, at man kun skal plukke de grønne blade og ikke rødderne for at få dem til at komme igen, men til gengæld behøver du ikke bekymre dig om at plante dem igen - de vender tilbage hvert år af sig selv. Blomstring: juni-juli. Blomsterne kan man undgå ved jævnligt at skære planterne tilbage.

Planten er velegnet i salater for at tilføre en frisk løgsmag uden at det bliver for stærkt. De kan også drysses på tærter eller måske bruges i gryderetter i stedet for løg, selvom de er ret milde, så du skal nok bruge en del.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du forårsløg (Trin-for-trin)
Læs også: Dyrkning af sæbeurt - sådan gør du


Dyrkning af pibeløg

Pibeløg dyrkes normalt som et enårig forårsløg, men du behøver ikke hive hele planten op med rode, for at høste de grønne dele. Som andre Allium er pibeløg nemlig flerårig og vokser hurtigt videre fra løgknoldene, som faktisk også kan deles om foråret. Du kan plante allium fistulosum i klumper eller rækker, alt efter hvad du synes passer bedst til din have. Det første år skal du lade dem etablere sig, og så kan du høste fra dem næste år og efterfølgende i mange år hvis de trives. Pibeløg har det bedst i almindeligt, veldrænet muldjord.

De får gule blomsterkugler, når de blomstrer, og det tiltrækker insekter. Hvis du vil have flere pibeløg, kan du enten lade dem sprede sig selv, eller du kan samle frøene og plante dem. Du kan købe pibeløg som frø eller i potter. Den grønne top anvendes, som man ville anvende forårsløg eller purløg.