Blomsterblanding - blomsterfrø til større arealer. Blomster til bier
Swipe to the left

Blomsterblandinger - det bør du vide

2 år siden 4 kommentarerBlomsterblanding der giver smukke vilde blomster i haven

Få skønne, vilde blomster i haven med blomsterblandinger. Der er rigtig mange gode grunde til at have blomster i haven. Ud over det åbentlyse naturligvis; at det ser flot ud, så giver blomster i haven også glæde for bier, honningbier, humlebier, insekter, fugle, pindsvin og mange andre. Mange af disse arter er nemlig truede, da deres naturlige fødekilder bliver færre og færre.

Med blomsterblandinger hjælper du insekter og dyr, får skønne blomster at se på, og får samtidigt mulighed for at plukke blomster til f. eks. buketter i hele sæsonen.

Blomsterblanding til bier og honningbier

Der er 288 forskellige kendte arter af bier i Danmark, og honningbien er én af disse arter. Der er 29 arter af humlebier, og 21 af disse bygger rede og lever i kolonier med en dronning. I de seneste mange år er bestanden af bier og honningbier gået støt tilbage. Det har mange årsager, blandt andet brugen af insektgifte, intensivt dyrkning af agerland og at fødeplanterne og vilde blomster forsvinder.

Med blomsterblandinger kan du selv gøre en indsats for at hjælpe bier og honningbier i din have. Vilde bier lever nemlig af nektar og pollen fra blomster for at få deres fødebehov dækket. Med blomsterblandinger har du selv mulighed for at tiltrække og hjælpe vilde bier og andre insekter. Mange blomsterblandinger er specielt blandet af blomsterfrø der tiltrækker og giver næring til bier, og med den rigtige blomsterblanding vil du opleve, at bier og sommerfugle langsomt begynder at vende tilbage til haven.

Se Haveglads udvalg af blomsterblanding til bier

Blomsterblanding til insekter

Lige som bier er insekter nyttige at have i haven. Insekter gør nytte på mange områder og giver desuden næring til andre af havens dyr. Jo flere insekter du har i haven, desto flere fugle og pindsvin får du, da insekterne giver fødegrundlag til de andre skønne dyr i haven.

Insekterne er afhængige af en jævn tilgang af føde, og det er derfor et stort et problem at der i det dyrkede landskab ikke er særlig stor variation i faunaen og ret få vilde blomster. Det betydermangel på gode pollen- og nektarkilder. Det kan du dog være med til at afhjælpe ved at så striber eller områder til med insektvenlige blomsterblandinger med flere forskellige planter.

Insekter har gennem mange årtusinder tilpasset sig den vilde flora, der findes i Danmark, og derfor er det altid godt at have nogle vilde blomster og urter i haven. Blomster i haven er en sikker vej til flere insekter i haven og til en større biodiversitet omkring hjemmet. Blomster/urter der tiltrækker insekter er f.eks. hvidkløver, rødkløver, røllike, havemorgenfrue, kornblomst, margerit, bellis, slangehoved, valmuer og smørblomster.

Se Haveglads udvalg af blomsterblandinger til insekter

Etårig eller flerårige blomsterblandinger

Når du vælger hvilken blomsterblanding du vil så skal du tage stilling til om du ønsker et- eller flerårige blomster. Selv om mange blomsterblandinger indeholder et mix af et- og flerårige blomster, finder der også blandinger der er udelukkende etårige eller udelukkende flerårige.

Ved såning af et-årige blomsterblandinger - som de traditionelle sommerblomster - kan du kun forvente at have blomster i den sæson. Så selv om blomsterne kan frøformere sig til en vis grad, bør du ikke forvente samme flotte blomstertæppe året efter. Ønsker du en mere permanent blomstereng, kan du vælge robuste flerårige arter, som f.eks. de forskellige flerårige kløverarter, cikorie, kommen osv.

Blomster til marker

Har du marker eller større arealer i haven, er det oplagt at udnytte jorden til at have blomster på. I vores optik er det at jo flere blomster - jo bedre. Derfor kan det være en god ide at udnytte arealet til blomster, i stedet for at lade arealet stå brak eller have græs der skal klippes. Med en blomstermark eller blomstereng kan du forvente større biodiversitet, du giver et solidt grundlag for føde til bier og insekter, og få ting er skønnere at se på end en eng med blomster. Blomsterblandinger til mark og eng indeholder typisk kornblomst, havekrokus, spise krysantemum, skønhedsøje, raketblomst, zinnia i et mix af forskellige farver.Blomsterblandinger - perfekt til brakjord

I de senere år er blomsterblandinger blevet populære for landmænd, der ønsker at benytte deres brakjord mere hensigtsmæssigt. En blomsterblanding bør sikre en bred palette af blomstrende urter, der samlet set giver et varieret udbud af nektar og pollen, kombineret med en lang blomstringssæson - helst fra tidligt forår til sent efterår.

Blomsterblanding til brak, vejkanter, grøftekanter fås i mange forskellige varianter, både etårige og flerårige. Husk at du ikke må så korn, majs eller raps i renbestand eller en blanding, som udelukkende består af disse tre afgrøder.

Flotte pluk-selv-blomster

Vilde blomsterbuketter. Det er intet mindre end genialt at have blomster til buketter i haven. Det bringer naturen indenfor og kan desuden spare dig for mange penge hos blomsterhandleren. Med et areal tilsået med blomsterblanding, har du mulighed for at plukke og skære blomster i hele sæsonen. Det er både nemt og hyggeligt. Blomsterbuketter med vilde blomster kan inkludere margueritter, farvede georginer, valmuer, røllike og kløver og mange andre sorter, og kan nemt bindes op med højt græs og spinkle grene. Mangler du inspiration til at binde dine egne, vilde blomsterbuketter kan du få tips og tricks hos Femina.Typer af blomsterblandinger

Du kan finde blomsterblandinger i alle farver og variantioner alt efter hvilket udtryk du ønsker i din have. Ønsker du et tæppe af blomster der står tæt sammen, eller ønsker du et mere naturligt udtryk med spredte blomster og mere græs? Er du til en bestemt farvetone i dine blomster, eller vil du have et naturligt mix af vilde blomster i alverdens farver? Eller hvad med højden af dine blomster? Måske du ønsker en lav blomstereng uden lange, høje blomster, eller en overvældende, høj mark med blomster og græs. Med blomsterblandinger kan du selv vælge hvilket look du ønsker i haven eller på blomsterengen. Husk at jordbund og plejeforhold afgør hvilke arter, der kommer til udtryk i din endelige plantebestand.

Der er flere fordele ved færdige blomsterblandinger. Når du vælger din blomstersammensætning, bør du nemlig tænke på, hvornår de forskellige arter blomstrer. Derfor kan en blomstereng blive en skuffelse, hvis alt farve-fyrværkeriet er brændt af i juni måned, og der ikke er flere farvestrålende blomster tilbage i høj- og sensommeren. Med en færdigblandet blomsterblanding er der taget højde for dette, og ofte indeholder de desuden både enårige og flerårige blomster.


Blomsterblandinger - Sådan gør du

Vilde blomster er meget smukke at se på og en god løsning, da de kræver minimal pleje, når først blomsterengen er anlagt. Du bør være omhyggelig med at vælge det sted i haven, hvor blomsterne skal placeres: Det er bedst hvis du kan finde nogle kvadratmeter i haven, hvor jorden er meget næringsfattig.

1) Anlægnings tidspunkt:

Det bedste tidspunkt at så er fra midt april og maj. Jorden bør være så tilstrækkelig varm at du kan stikke en finger i den og holde fingeren i jorden i 10-15 sekunder uden at den føles kold. Området bør være så solrigt som muligt.

2) Fjern biomassen på det øverste lag:

Fjern sten og ukrudt og derefter græstørv og rødder, så jorden ligger helt bar. Herefter kan det anbefales at strø sand (5-10 centimeter) ud over området, da det giver et godt bunddække. Når du er kommet så langt, er du klar til at så.

3) Blomsterblandingen opblandes med sand:

Blomsterblandingen opblandes med sand (majskolbegranulat eller vermiculite kan også benyttes) for at sikre en jævn fordeling og for at få frøene til at række. Blomsterfrøene og sandet kan med fordel blandes i en spand.

4) Så blomsterblandingen og vand:

Herefter fordeles sand og frø jævnt ud over arealet. Når det er gjort, kan du vælge at tromle området. Derefter skal den vandes. Den nysåede blomstereng skal gerne holdes fugtig i de første par måneder.

Gød ikke engen – for meget næring vil give ukrudt og bundgræs for gode vilkår.

Blomsterblanding til blomsterstriber

Du behøver ikke at være landmand for at lave dine egne blomsterstriber. Blomsterstriberne har været populære de seneste år og kaldes også blomsterbrak, blomsterbånd eller grøftekantsblomster. Er man landmand har man kunnet få tilskud til blomsterstriber, men mindre kan også gøre det. Blomsterstriber med vilde blomster er ikke snorlige arrangeret efter en bestemt farve eller kunstnerisk orden, men er vilde, farverige, naturlige og ganske uorganiserede på den smukkeste, afslappede måde.

Har man en grund ud til vejen, eller et stykke jord du ikke bruger, kan du glæde forbipasserende med smukke blomster, bier og insekter. Er du sprængfyldt med overskud kan du ovenikøbet sætte et skilt op med gratis pluk-selv blomster. Blomsterblandingerne fåes i mange varianter og inkluderer blandt andet en blanding der hedder Grøftekantens blomster.

Blomster i blomsterblandinger

Blomsterblandinger forefindes i mange forskellige variationer alt efter farvemix, højde og blomstringstidspunkt. Desuden bør man vælge om man ønsker etårige eller flerårige blomster i blandingen. Derfor er der stor forskel i blomstertyper i blomsterblandinger.

Typiske etårige blomster i blomsterblandinger kan være Sommeradonis, kornblomster, gilia, havemorgenfrue, mølleblomster, skønhedsøje, stolt kavaler (kosmos), solsikke, malve, nigella, valmue, zinnie (frøkenhat) hvorimod flerårige blandinger kan bestå af blandt andet dagpragtstjerne, almindelig mjødurt, hjortetrøst, kattehale og trævlekrone. Vi anbefaler ikke at blande blomsterfrø med græsfrø. Gør du det alligevel, er det vigtigt kun at benytte tuedannende græs og at andelen af græsfrø ikke overstiger ca. 30%.

God fornøjelse med dine blomsterblandinger.

Ib Johansen 11 måneder siden at 18.51
Tak for en god orientering!
Jeg blev meget klogerer af at læse jeres noter
VH
Ib Johansen
Peter 10 måneder siden at 14.22
Velbekomme Ib. Det er med god grund at blomsterblandinger er blevet så populære - det er bare en go' ide:)

Venligst,

Peter, Haveglad.dk
Johnny Madsen 3 måneder siden at 06.10
Hvornår skal plænen/græsset slås om efteråret og skal jeg lade afklippet med frø ligge?
Michael 3 måneder siden at 19.09
Hej Johnny

Normalt anbefaler man omkring slut september. Men det afhænger selvfølgelig også lidt af hvordan sæsonen former sig - i år er foråret kommet sent, så jeg formoder også kulden kommer senere i år.

Det er bedst at fjerne afklip, så bunden kan få lys.

Michael, haveglad.dk

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies som beskrevet i vores politik.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik