19.02.2024

d7287a2419b16f601465b65960298ec1

Spiselige blomster: 27 blomster du ikke vidste kunne spises

Blomsterblandinger med spiselige blomster: Gå de fine restauranter i bedene og brug spiselige blomster og urter i madlavningen. Nogle af verdens allerfineste restauranter, for eksempel Noma i København, har fulgt den populære gastronomiske trend, og bruger spiselige, farvestrålende blomster og urter i deres retter for at skabe et mere æstetisk udtryk og for at sikre en forfriskende smagsoplevelse.

Men det er nok de færreste, der hjemme tager blomsterne med helt ind på spisebordet og helt ned i maden. Det er ærgerligt, for spiselige blomster kan ikke bare være med til at løfte det visuelle udtryk i alt fra salater til kager.

De kan også være endog meget smagsgivende og være med til at sikre retterne et ekstra krydderi.

Dyrk spiselige blomster i haven eller i højbedet

Blomster pynter i haven, på bordet og i vindueskarmen. Men de pynter bestemt også på maden. Både på salaten og på desserten. Maden ser bare lidt mere indbydende og spændende ud med et strejf af farvestrålende, spiselig blomst.

Blomsterblanding med spiselige blomster

Man kan flere steder købe spiselige, velduftende blomster som er plukket og klar til brug, men det er væsentligere nemmere at gå ud i sin egen have og plukke sine egne spiselige blomster, efterhånden som man har brug for dem. Og så er der altså noget helt specielt ved at dyrke sine egne blomster og grøntsager i haven fra dine egne blomsterfrø.

Det er for de fleste en stor tilfredsstillelse at få glæde af noget, man selv har dyrket, og hvor man har fulgt med i, hvordan planten har vokset sig sund og smuk. Og som en ekstra sidegevinst ved selv at have dyrket blomsterne, ved du at de ikke er blevet sprøjtet med gift.

Læs også artiklen: Vilde blomster i haven
Læs også artiklen: Se havetips: Havens 10 smukkeste forårsblomster

Hvordan dyrker man spiselige blomster?

Man behøver ikke have en have for at dyrke blomster. Selv på en lille altan, i en udendørs blomsterkrukke eller i vindueskarmen kan man få succes med at dyrke lige præcis de blomster og urter, der klæder maden så godt. Køb dem som en færdig smuk plante eller endnu bedre: så selv de spiselige blomsterfrø i kasser, på friland eller i højbedet. De vil så blomstre allerede sommeren efter, at de er sået, og vokse sig større og flottere i løbet af nogle år.

Blomster kræver ikke meget at dyrke - vær dog opmærksom på, ikke at give dine blomsterblandinger gødning, da ukrudt ellers hurtigt kan få overtaget.

Forspiring af frø til spiselige blomster

Du kan som med alle andre blomsterfrø stille frøene til de spiselige blomster til forspiring et lunt sted og derefter plante dem ud i en stor køkkenhave, når forårets varme har taget over. Har du lyst til at pynte dine kager smukt i de kolde og triste vintermåneder, kan du også nemt tørre de spiselige blomster. For mange af blomsterne holder farven på intakt og kan snildt bruges som pynt på vintermaden, ligesom de også kan bruges i varme drikke.

Du kan med fordel forspire dine blomsterfrø i vindueskarmen allerede fra marts/april måned.

Spiselige blomster - blomsterfrø

Kunne du tænke dig at gå med på trenden og dyrke dine egne spiselige blomster og urter, kan du naturligvis pejle dig frem til, hvilke planter, der kan spises.

Men endnu nemmere er det, hvis du køber en færdig frøblanding af spiselige blomster. Så får du et væsentligt mere varieret udvalg af spiselige blomster, og du får en blanding, som har vidt forskellige blomstringstidspunkter, hvilket bevirker, at du har spiselige blomster over flere måneder.

De fleste frøblandinger af spiselige blomster, indeholder en flerårig blanding, som du således kan få glæde af i mange år. Og husk så i øvrigt ikke at give dine spiselige blomster gødning! Hvis du gøder, sætter det gang i ukrudtet, som kvæler såvel blomster som urter og meget andet.

Smukke blomster til det søde køkken:

I løbet af foråret og sommeren er den danske natur sprængfyldt med planter der tilbyder de fineste blomster i alverdens farver til det søde og i nogle tilfælde salte køkken. Mange sorter kender du måske allerede, nogle af dem kender du uden tvivl ved navn, og så er der måske et par stykker du slet ikke vidste kunne spises.

Blå, hvide, røde og gule blomster til dessert og kager

Hvis du gerne vil give sine kager eller desserter et ekstra twist i form af spiselige blomster, får du her et godt bud på de blomster, som man med held kan bruge til både desserter og kager:

Solsikke, Helianthus annuus

Kronbladene på solsikken kan du nemt tørre og bruge som pynt på dine kager. Og de helt nyudsprungne solsikker kan du tilberede, som om var de artiskokker.

Tagetes

Citron, appelsin og lakrids-varianten er de mest spiselige blomster i tagetes-familien. Brug dem i dressinger og i marinader, eller dekorer dine kager og salater med dem. De tørrede kronblade kan desuden give din urtete en særlig dejlig smag.

Stedmoder, Viola tricolor

Brug de spiselige blomster på din salat, til din ost og på kager, eller kandiser dem.

Hybenroser, Rosa villosa

Her kan du vælge at kandisere kronbladene, eller bruge dem i kryddereddiken. Du kan med fordel også lave syltetøj og gelé af dem.

Lavendel

Lavendel er en dejlig spiselig blomst Du kan nærmest putte disse spiselige blomster i alt. Brug dem i eksempelvis kager, snaps, brød og i gryderetter.

Forglemmigej, myosotis

Med forglemmigej kan du pynte kagen eller din salat med de yndefulde blomster, der er kendt for at sætte romantikken i højsædet. Derfor bruges netop disse ofte på bryllupskager.

Duftgeranium

Disse spiselige blomster smager, som de dufter, og de findes i mange spændende varianter. Pynt både din kage eller din dessert med kronbladene.

Nellike, Dianthus

Brug kun de velduftende varianter af nellikerne. Kun disse smager godt. Giver din kage, din is eller din salat eller skøn duft.

Fuchsia

Brug den spiselige blomst i salaten eller brug de smukke blomster som dekoration på dine kager.

Spiselige blomster og planter til andet mad

Nogle af de mange spiselige blomster og urter kan bruges både til kager og til andre former for mad. Herunder nogle af dem, som hovedsageligt egner sig til salater, mad og drikke:

Klitrose, Rosa pimpinellifolia

Her kan du bruge roserne, hvis du gerne vil pifte snapsen op. En skøn smag af dansk sommer!

Asters

En fantastisk spiselig blomst. Kom kronbladene i salaten, men først lige inden serveringen, da de ellers bliver for bløde.

Salvie, Salvia patens

De fine blå salvier kan sagtens spises. Brug dem som pynt eller i salaten.

Kornblomst, Centaurea cyanus

Blomsten har en fin krydret smag, og smager bedst i helt frisk tilstand. Brug dem for eksempel i grøn salat, i kryddersmør og i smoothie. Eller også som pynt på dine kager.

Tusindfryd, Bellis perennis

Belissen er ret udbredt i almindelige danske haver, og de har en bitter smag. De kan bruges som pynt både på din mad og på dine kager, ligesom de også kan syltes. De kan også anvendes i urtete eller i snaps. Blomsten har også helbredsmæssige fordele, og er for eksempel meget C-vitamin-holdig.

Blomsterkarse/Tallerkensmækker, Tropaeolum majus

Her har både den lille blomst og bladene en smag af karse. Pynt for eksempel din salat eller dit smørrebrød med dem.

Hyldeblomst, Sambucus

Hyldeblomsten er i dag en af de mest anvendte blomster i køkkenet. Både fordi den spiselige blomst dufter dejligt, og fordi, den har en god smag. Brug nogle bundter hyldeblomst til saft, i dine kager, i marinader til grøntsager og til fisk, eller dybsteg dem i pandekagedejen, og brug dem også gerne som snacks.

Kamille, Matricaria chamomilla

Kom kamilleblomsterne i teen, eller pynt din lagkage med dem. Du kan også udtrække ægte kamille og bruge det i marinaden til kødet eller fisken.

Courgette, Cucurbita pepo

Blomsten for enden af squashen kan også spises. Fyld den velkendte spiselige blomst med mozzarella og krydderurter, eller friskost og frituresteg dem. De spiselige blomster kan du også med held fritere i dej.

Hvidtjørn, Crataegus

Blomsterne fra hvidtjørnen kan du bruge som fin kagepynt, eller du kan komme dem ned i snapsen.

Georginer, Dahlia

Både de flotte blade og roden fra denne spiselige blomst kan bruge i køkkenet. Du bruger bladene som pynt til salat. Roden tilbereder du ligesom en artiskok.

Krysantemum (Okseøje), Chrysanthemum

Denne spiselige blomst har en meget intens smag, og den egner sig fint i dressinger eller i en fiskeret.

Persilleblomst, Petroselinum crispum

Blomsten smager af naturligt nok af persille. Brug den i snapsen gerne sammen med krondild, og server den til krebsegildet.

Katost, Malva sylvestris

Her kan du anvende de spiselige blomster som pynt på kagen eller på salaten.

Sommerfuglekarse, Tropaeolum peregrinum

Brug de spiselige blomster fra denne slyngplante som pynt til salat, eller sylt frøene, som et alternativ til kapers.

Mælkebøtte, Taraxacum officinale

Hele mælkebøtten er spiselig. Brug den i salaten eller lav mælkebøttefritter af dem.

Mørk kongelys, Verbascum nigrum

Kronbladene fra den spiselige blomst kan tørres, og med fordel kommes i enten salaten eller i urteteen.

Hibiscus - også kaldet syrisk rose

Du kan sylte de friske blomster, og kom dem i tørret udgave i urteteen.

Gladiolus

Her kan du bruge de spiselige blomster som kagepynt, eller fylde dem med flødeost eller is.

Lav selv kandiserede blomster

Kandiserede blomster til spisning er fantastisk til at tilføre blomstersmag til din dessert eller kager på. Blomsterne, som er velegnede til kandisering, er sorterne med de ganske tynde og fine blade, som kandiserede violer, hybenroser og blå kornblomster, men prøv dig gerne lidt frem, det er faktisk ikke svært.

Du skal bruge:

  • Smukke blomsterblade i alle farver efter eget valg
  • Æggehvide
  • Sukker eller en blanding af sukker og flormelis.

Sådan tilbereder du de spiselige blomster

Rengør bladene grundigt og pas på ikke at beskadige dem. Vend forsigtigt bladene, først i æggehviden, og herefter i sukkeret. Placer blomsterne på et stykke bagepapir og sæt dem i ovnen i 2 til 3 timer ved ca. 70 grader. Brug ikke varmluft til at tørre blomsterne med, da de ellers nemt flyver rundt i hele ovnen.

Når blomster kandiseres ændrer de farve til en mere grønlig nuance. Det er godt at vide hvis du undrer dig over at det fine gule blomsterhoved er blevet grønt, til gengæld kan du forvente at kandiserede blomster smager dejligt, og er perfekt som pynt på kager.

Læg blomsterne i et glas med tætsluttende låg og madpapir mellem de forskellige varianter.

Ønsker du en mere luftig kandisering, kan du piske æggehviden let, inden du vender kronbladene i den.

Hvilken spiselige blomst er smukkest til pynt?

Vi har nok ofte på TV iagttaget, hvordan mesterkokkene tryller med de spiselige blomster, når desserten eller kagerne skal have prikken over i’et. Det er i høj grad en smagssag, hvordan man vil pynte, inden godbidderne serveres. Men et godt tip er, at tænke i farver, når du vil pynte:

Hvilke farver klæder hinanden? Blå blomster? Lilla blomster? Lyserøde blomster? Gule blomster? Og hvilke farver klæder desserten eller kagen?

Helt små blomster bruges ofte af dessertkokkene, som sågar bruger en pincet, når de fine blomster skal placeres korrekt på de søde sager. Men man behøver ikke udelukkende at holde sig til de spiselige blomster med deres milde smag selv om de ofte smager godt. Man kan snildt kombinere både blomster og bær. Og man kan lave et rent farveorgie ved at bruge et væld af forskellige farver.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når du gerne vil lege med blomsterne og imponere dine gæster. Mange af sorterne egner sig også fantastisk som tørrede blomster. Blot skal du huske altid at rengøre dine blomster grundigt inden du bruger de forskellige sorter blomster og blade, ja alle friske blomster til pynt på kager eller i det søde køkken. Skyl dem eventuelt grundigt i kold vand.

Spiselige blomster til cocktails

Der er mange blomster, der kan bruges i cocktails, men vær opmærksom på at langt fra alle er spiselige. Nogle blomster indeholder giftstoffer, som gør dem farlige at bruge eller endda spise.

Der er dog nogle blomstersorter, som er helt sikre til menneskeføde. For at sikre dine gæsters sikkerhed skal du altid kontrollere, om en bestemt blomst er spiselig, før du bruger den som pynt i cocktails.

Æteriske olier fra blomsterne kan øge smagsoplevelsen af en cocktail. Duften, smagen og nogle gange endda blomstens farve vil ikke kun forbedre visse drinks, men også øge din egen kreativitet, når du udtænker nye drinks.

Cocktails med spiselige blomster bliver mere og mere populære blandt både bartendere og i de danske hjem. De skaber en unik drink, der viser bartenderens kreativitet.

Spiselige blomster i cocktails varierer afhængigt af, hvilken del af planten der anvendes. Blomster fra grøntsager og frugttræer er også ofte spiselige, mens de fleste pynteblomster, der ikke kommer fra en blomsterblanding med spiselige blomster eller tilhører listen ovenfor, ikke bør spises eller bruges som pynt i cocktails.

Pas på de giftige blomster

Når du skal bruge blomsterne til madlavning, er det en naturligvis god ide ikke bare at kaste sig ud i at spise blomster uden at kende arten, og derved ende ud med de sorter der er giftige, indeholder skadelige stoffer eller har andre negative effekter.

Du bør kun dyrke spiselige blomster du ved kan spises og ikke er skadelige, evt. i form af de mange blomsterblandinger der er sammensat til formålet. Nogle blomster bør desuden kun spises i begrænsede mængder.

Herunder finder du listen over blomster der IKKE kan spises, og vurderes til enten at være giftige ifølge Fødevarestyrelsen, eller usikre at spise - selv i små mængder. Indtagelse af nedenstående kan resultere i forgiftning, leverskader, eller i værste tilfælde dødsfald.

  • Smørblomst, Ranunculus acris (hele planten)
  • Hjulkrone, Boroga officinalis (hele planten)
  • Pæoner, Paeonia (hele planten)
  • Ridderspore, Delphinium (hele planten)

Du bør også undgå:

  • Liljekonval
  • Gul snerre
  • Lægeoksetunge
  • Rhododendron
  • Ranunkel
  • Røllike:
  • Gyvel
  • Slangehoved
  • Smalfliget fløjlsblomst

Find mere information på om du kan spise plantens smukke blomster hos Fødevareministeriet, sundhed.dk, vildmad.dk, DTU Fødevareinstituttet og Giftlinjen.

Ofte stillede spørgsmål?

Hvilke blomster kan jeg spise?

Mange af blomsterne vokser frit og vildt i naturen. Det gælder eksempelvis skovsyre, kornblomster, strandkarse og hyldeblomster. Hvis du vil finde dem i naturen, er det dog vigtigt, at de er usprøjtede og ikke står for tæt på vejen, da de kan være udsat for giftstoffer.

Vi har allerede ovenover nævnt nogle af blomsterne, der findes, men er man i tvivl, kan man købe spiselige blomster som en færdig frøblanding. Så er man sikker på, at der kun er spiselige blomster.

Kan man spise ærteblomster?

De er rige på C-vitaminer og fungerer derfor fint som sund pynt på toppen af salaten. Ærteblomsten kan også bruges til saft eller kryddersnaps.

Kan hvidkløver spises?

Både blade og den enkelte blomst kan spises. Hak bladene og kom dem i alle retter. Brug blomsterne til pynt. Blomsterne kan desuden tørres og bruges til te.

Hvor kan man se, hvilke blomster, der er spiselige?

Fødevarestyrelsen har en liste, hvor du kan få et overblik over, hvilke planter, du sikkert kan spise og hvilke forskellige arter du kun bør spise i små mængder eller holde dig helt fra at spise.

Læs også:

Alt hvad du skal vide om blomsterblandinger
Sådan laver du en blomstereng

Relaterede produkter: