07.03.2022

fc304a7b3912cf63d0ea0ad64a82220b

​Hydroponisk dyrkning - dyrkning i vand

Hydroponik, betyder ”arbejdende vand” og hydroponisk dyrkning er kunsten at dyrke planter uden jord. Når planten ikke er plantet i jorden og i stedmed rødderne i vand, er det vandet, ilten, og næringstofferne, som sørger for at holde planten i live.dyrke planter uden jord. Når planten ikke er plantet i jorden og i stedet står med rødderne i vand, er det vandet, ilten, og næringstofferne, som sørger for at holde planten i live.

Hydroponisk dyrkning er langtfra nogen ny opfindelse, for denne måde at dyrke planter på, går langt tilbage ihistorien. De hængende haver i Babylon, og Kinas flydende haver er nogle af de allertidligste eksempler på hydroponisk dyrkning og hydroponisk dyrkning er fortsat en effektiv og dynamisk metode til vandbeskyttelse og afgrødeproduktion.

Læs også: Økologisk have - den ultimative guide
Læs også: Dyrkning af kartofler med succes

Hvad er hydroponisk dyrkning?

Hydroponik er kunsten at dyrke planter uden, at man bruger jord. Når en plante dyrkes i jord, søger dens rødder efter den nødvendige næring, så den kan trives. Hvis en plantes rodsystem udsættes direkte for vand og næring, behøver planten ikke at udøve nogen energi for at opretholde sig selv. Planterne opretholder sig selv ved hjælp af en proces, der kaldes fotosyntesen. Planterne fanger sollys med klorofyll , som er et grønt pigment, der sidder i bladene, og de bruger lysets energi til at opdele vandmolekyler, som de har tilegnet via rodsystemet.

Planter har ikke brug for jord for at fotosyntetisere. De har brug for jorden for at forsyne dem med vand og næringsstoffer. Når næringsstoffer derimod opløses i vand, kan de påføres direkte på plantens rodsystem.

Udvalgte produkter:

Hvorfor dyrkning i vand?

Planter, der er dyrket i vand, sikrer et næsten kunstnerisk udtryk i boligen - og så er det også en nem måde at holde stueplanter på. Ved at dyrke dine planter hydroponisk - altså direkte i vand - slipper du for at få jord under neglene, og samtidigt er de grønne planter og ikke mindst rødderne utroligt smukke at se på. For det sikrer et let og rent udtryk til indretningen, når de nærmest svæver i vand.

Fordi planterne ikke skal kæmpe mod naturen i form af vind og vejr, ikke skal bruge kræfter på at hive næring eller vand op af jorden eller bekæmpe skadedyr, så vokser de hurtigere. Faktisk bruger de kun 2-3 uger på at vokse fra frø til færdig plante. Det giver samtidig kortere fibre i planterne, så du bedre kan optage næringen fra dem, og du slipper for seje eller trevlede blade.Hydroponisk dyrkning - hvordan gør man?

Hydroponiske planter dyrkes ofte i inerte medier, der understøtter plantens vægt og forankrer dens rodstruktur. Hydroponiske medier er en erstatning for jord, men det giver ikke nogen næring til planten. I stedet holder dette porøse medie fugt og næringsstoffer fra næringsopløsningen, som det efterfølgende leverer til planten. Mange gromedier er også pH-neutrale, så de vil ikke forstyrre balancen i opløsningen af næring.

Læs også: Forspiring: Guide til forspiring i 7 nemme trin
Læs også: Spiselige blomster: 27 blomster du ikke vidste kunne spises

Start med at skylle jorden væk

Når du vil dyrke en plante hyproponisk, starter du med at skylle jorden væk. Derved får plantens rødder mere opmærksomhed, da de dyrkes direkte i vand. Man kan sagtens få planter til at trives uden jord. Tænk bare på de hyacinter og orkidér, som står i vand uden jord. Det kaldes hydroponisk dyrkning. Og man kan med held dyrke mange andre planter på denne måde. Vandets forstærkende kræfter er kernen i hydroponik.

Vand bader din hydroponiske have i næringsstoffer, vitaliserer dem og fremmer deres væksten. Hvis du virkelig investerer i sundheden for dine planter, skal du ligeledes passe på renheden i det vand, der opretholder dem. Man kan købe nogle super smarte begynderkits med alt det, du skal bruge for at komme i gang med din nye hobby.

Hvilke planter kan leve i vand?

- Paradistræ
- Krydderurter
- Væddeløber
- Spinat
- Jordbær
- Fredslilje
- Flamingoblomst
- Filodendron
- Chili
- Salat
- Og mange andre..

Hvorfor dyrke i vand?

Hydroponisk dyrkning er, når man dyrker i vand uden jord. En praksis man har brugt i tusindvis af år. Det giver en kraftigere plantevækst og et større udbytte pr. plante, da planten har alt tilgængeligt og der er masser af plads til rodvækst. Det er også en måde, hvorpå man kan dyrke tomater på meget lidt plads. Sundt og bæredygtigt. Grøntsager dyrket med hydroponi er lige så gode, og smager lige så godt, som grønt dyrket i jord, men indeholder et højt antal vitaminer.

Hydroponisk dyrkning af krydderurter

Der er en lang række krydderurter, der er utroligt velegnede til dyrkning i vand. De bliver simpelthen bare mere smagfulde og aromatiske end dem, der dyrkes i haven eller dem, du køber i en butik. Utrolig mange krydderurter er endog meget velegnede til hydroponisk dyrkning. Basilikum, rosmarin, dild, koriander, oregano, persille, purløg og brøndkarse og er alle velegnede. Også mynten til mojitos glæder sig over at vokse hydroponisk - og du kan med held dyrke dine egne krydderurter i din vindueskarm.

Hydroponisk dyrkning: Gødning

Der er forskellige typer gødning til dine hydroponiske planter. Der fås specielle gødningssticks og der fås flydende gødningsmidler, specielt tilegnet afgrøder, som dyrkes hydroponisk.Dyrkning uden jord

Der er flere fordele ved at dyrke i vand. Du slipper for at bære på tunge jordsække, og du slipper for at plante og få jord på dit køkkenbord. Du behøver ingen altan. Du får i stedet muligheden for at dyrke netop, når lysten til at dyrke indfinder sig. Du bruger mindre tid på at passe din dyrkning og får alligevel en spændende oplevelse - og så kan du høste året rundt.

Dyrk salat i vand

Salat dyrker man med held hydroponisk, og det tager typisk kun 2-3 uger på at vokse fra frø til færdig plante. Det sikrer samtidig kortere fibre i planterne, således at du nemmere kan optage næringen fra dem, og du slipper for seje eller trevlede blade. Ved at dyrke dine salater i vand, sikrer du, at de er helt fri for skadedyr, så du ikke møder en uvelkommen gæst på dit salatblad.

Dyrk chili i vand

Det er lidt mere avanceret at dyrke chili i vand. De skal nemlig ikke vokse til deres fulde højde, men beskæres, når den er omkring 20 centimeter høj. Og nip så de første blomster af for at sætte gang i frugt-udviklingen. Væksttiden er cirka 90 dage. Dine chilier skal have op til 18 timers lys om dagen, så det er nødvendigt med ekstra lys, eventuelt fra et vækstlys.

Dyrk spinat i vand

Spinat vokser hurtigt i et hydroponisk system. Hvis du har prøvet at dyrke spinat i haven, vil du opleve, at du bruger langt mindre vand med dette system. Det er let at starte disse planter fra frø og allerede en uge efter spiring, kan de flyttes ind i dit system. Væksttiden er cirka 40 dage. Hvis du eventuelt ønsker en sødere smag i planten, skal du holde dine væksttemperaturer på mellem 18 og 22 grader. De lavere temperaturer giver dog en langsommere vokse tid.

Vil du selv dyrke hydroponisk?

Der findes nogle smarte starterkits, som indeholder alt det, der skal til for at komme i gang. Det er en rigtig god måde at komme i gang med at dyrke i vand, og som en sidegevinst er det herligt at iagttage, hvordan planter og frø stortrives helt uden, at de er i kontakt med jord.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvorfor skal man dyrke i vand?

Du sparer at arbejde med jord, du kan hurtigt høste og du får en meget vitaminrig høst.

Er det svært at komme i gang med at dyrke hydroponisk?

Nej, hydroponisk dyrkning er for dig, der ved meget, lidt eller slet intet om dyrkning. Du kan få forskellige starterkits, hvor du kan dyrke bladgrønt, krydderurter og sågar blomster.

Er det sundere for planter at vokse i et hydroponisk anlæg end i jord?

Selvom der tilføres gødning, bygger dyrkningsmetoden på bæredygtige principper, da systemet er lukket. Vandforbruget er således op til 95 % lavere end ved dyrkning i jord.

Hvad kan man dyrke indendørs?

Ja, hydroponisk dyrkning er perfekt til indendørs dyrkning! Man kan en meget nemt dyrke krydderurter indendøre. Og jordbær er en af de nemmeste ting, du kan dyrke. De passer stort set sig selv og leverer de dejligste bær. Jordbær og bærbuske kan dyrkes i større potter eller i kurve indendørs. Så er de nemme at plukke, og du behøver ikke at kæmpe med fuglene om dine bær.

{