Swipe to the left

(Se guide) De fantastiske lupiner: Alt hvad du bør vide

12 dage siden Ingen kommentarer

Lupiner

Hvis du er på udkig efter en levende, farverig blomst til din have denne sommer, er lupiner et glimrende valg. De er både hårdføre og vedligeholdelsesvenlige, og de findes i et hav af forskellige farver og størrelser. Så hvorfor ikke tage et kig på nogle af de mest fantastiske lupiner, som kan tilføre haven både vildskab, farverigdom og romantik. Samtidig med er de hårdføre og generelt meget nemme at have med at gøre.

Læs også: Guide for begyndere: Grøngødning og efterafgrøder i køkkenhaven
Læs også: Den komplette guide: Tulipaner - alt om plantning, pasning og pleje

Hvordan dyrker man lupiner

Et smukt spir af blomster Med de lange, farvestrålende spir af blomster og de dekorative blade er lupinerne fantastiske at have i sommerhaven. Der findes mange forskellige lupinarter, både et- og flerårige, men de mest almindelige her i landet er regnbuelupin og mangebladet lupin, også kaldes for staudelupin eller ulvebønne.

Såning og pleje af den farverige sommerblomst.

  1. Vælg et solrigt sted til at dyrke lupin, helst i veldrænet, lerholdig jord, der ikke er for rig eller frugtbar. Løg frøene i blød i lunken vand i et døgns tid inden såning.
  2. Du bør sætte frø i en sådybde på ca. 2 cm dækket med fint jord. De nye planter skal have ca. 40 cm mellem rækkerne. Vand dine lupinplanter regelmæssigt - bør holdes fugtige med den nødvendige væske under spiring. Men overdriv ikke - de foretrækker at blive holdt lidt tørre, mens de vokser.
  3. Hold øje med skadedyr som for eksempel bladlus

Blomster i mange forskellige farver

Lupiner findes i mange forskellige smukke farver, fra hvid og cremefarvet til lyserød, lilla, blå og endda sort. De mest almindelige lupiner (Lupinus polyphyllus) er specielt populære. De bliver typisk fra to til fire meter høje, men nogle sorter kan endda blive endnu højere.

Lupinerne er fantastiske også til buketter og klæder en stor høj vase, der placeres enten på bordet eller på gulvet.

Trives på næringsfattig jord

Lupiner har det bedst på solrige steder med næringsfattig jord eller endda stenede forhold. De har brug for regelmæssig vanding for at trives, men bør holdes let tørre, mens de vokser. Hvis du er på udkig efter en levende, farverig blomst til din have denne sommer, er lupiner et glimrende valg. De er hårdføre og vedligeholdelsesvenlige, og de findes i mange forskellige farver og størrelser.

Med deres livlige blomster, smukke blade, mange farver og alsidige vækstbehov er lupiner indbegrebet af en dansk sommer.

Læs også: 10 vilde blomsterfrø du ikke vil undvære i din have
Læs også: Den vilde have: 7 gode grunde til at lave haven vild nu

Hvor stammer lupiner fra?

Lupiner er hjemmehørende i Europa og Nordamerika, men er blevet dyrket i haver over hele verden i mange år - også i Danmark. Deres popularitet skyldes deres hårdførhed, tilpasningsevne og smukke farveskala.

Blomsterne stortrives overalt

De kan findes i en lang række forskellige jordtyper og klimaer, hvilket gør dem ideelle for haveejere næsten overalt. Uanset om du er på udkig efter en flerårig eller en etårig lupin, er der helt sikkert en sort, der vil stortrives i din have. Lupiner er kendetegnet af hjulformede blade og blomster, der sidder som et opret tårn. Bemærk dog at lupiner er giftige.

Hvordan dyrker man lupiner?

Lupiner starter bedst fra frø, som kan sås direkte i jorden i det tidlige forår. De spirer hurtigt og let og blomstrer normalt året efter.

Lupinplanter kan fås i havecentre og hos onlineforhandlere som både etårige og flerårige planter. Etårige sorter skal plantes om hvert år, mens flerårige planter kommer igen år efter år.

Hårdføre og tørketolerante

De flerårige sorter er normalt mere hårdføre og mere tørketolerante end etårige, hvilket gør dem til et bedre valg. Lupinplanter kan også formeres ved hjælp af stængelstiklinger, der tages fra etablerede planter sidst på foråret eller først på sommeren.

De kan ikke lide våde fødder, så sørg for at plante dem på et sted, der ikke er for vådt, ellers rådner de.

Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven
Læs også: 5 gode sensommer blomster til krukker

Lupiner kan plantes året rundt

Lupiner er relativt tørketolerante, når de først er etableret, men blomstrer bedst, hvis de får regelmæssigt vand i tørkeperioder.

Planten trives bedst i fuld sol på en beskyttet placering. Plant gerne ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Husk at vande rigeligt, hvis du planter en varm og tør sommer.

Hvis man lader frøstandene sidde vinteren over, kan man være heldig at få en hel stak små babylupiner.

Sådan planter (sår) du lupiner

Grav et tilpas dybt hul på 30-40 centimeter, hvor der er plads til dybe rødder. Lupiner er kendetegnet ved at have dybe rødder. Derfor er dybden af hullet, hvor det skal plantes, vigtig. Du skal løsne jorden så meget som muligt og hvis du vil, kan du bruge en lineal for at sikre, at hullet har den korrekte dybde, så staudelupinerne kan udvikle den meget dybe pælerod. Fyld en blanding af havejord og sand i bunden af plantehullet.

Placer planten i en passende højde og fyld jordblandingen omkring planten. Vand derefter omkring plantehullet og træd jorden fast omkring planten.

Vanding og gødning af staudelupin

Staudelupiner er meget nøjsomme og kræver ikke den store pasning. De er skabt til at leve på næringsfattig jord.

Bliver beplantningen for tæt og dominerende, må man tynde ud blandt lupinerne. Man kan også plante lupiner som jordforbedrer i haven. Ethvert grøntsagsbed vinder næringsstoffer, hvis der står lupiner i det i nogen tid.

Lupinernes blomstringstid

Lupiner blomstrer typisk i perioden juni-juli med en efterblomstring i september. Regnbuelupinen får blomster i flere farver og kombinationer, mens mangebladet lupin får ensfarvede blomster i enten hvid, rosa, lilla eller gul.

Når du ser den mangebladede lupin ude i naturen, er det som regel de lilla nuancer, der er fremherskende. Årsagen er at den arvelige forbindelse mellem de lilla blomster og hårdførheden er ret stabil, og af den grund vil de lilla blomster efter en årrække have overlevet de andre farver.

Har du sået lupiner, får du en forrygende miljøplante

Lupinernes imponerende rodsystem gør dem velegnede som jordforbedrende planter. De kan både løsne komprimeret jord og sågar tilføre næring og organisk stof til den lette jord. Lupiner giver fra naturens side kvælstof til jorden.

Når lupiner anvendes på denne måde, kalder man dem for miljøplanter eller grøngødningsplanter. Det er typisk de etårige blå eller gule lupiner, der bruges, fordi de har en kort udviklingstid og visner ned efter én sæson, så jorden hurtig er klar til brug igen. De etårige lupiner er således gode at bruge i køkkenhaven efter endt høst sidst på sommeren.

Køb mangefarvede lupinfrø her

Del ikke staudelupin

Det er vanskeligt at dele en staudelupin på grund af dens pælerod. Ønsker du flere lupiner i haven, kan du lade dem formere sig naturligt eller udplante flere planter.

Vinterdæk staudelupiner med et lag nedfaldent løv og granris, hvis de er af en frostfølsom sort. Generelt er planten dog fuldt vinterhårdfør.

Placering af staudelupin

En staudelupin har dybtgående, kraftige rødder, som kan suge masser af næring til sig. Derfor stiller planten ikke de store krav til jordkvaliteten. Den klarer sig fint på en helt almindelig havejord - og kan sågar klare sig på næringsfattig jord.

Du kan samle frø fra dine yndlingsplanter ved at lade bælgene på planten tørre. Høst frøene, når bælgene begynder at åbne sig. Fjern så frøene og opbevar dem på et køligt mørkt sted til efterår- eller forårsåning.

En mangeårig plante med smukke blomster

Mangebladet lupin, der kan blive op til 1,50 meter høj, er et fantastisk syn, når vi møder dem langs vejene, men faktisk er det en invasiv art, der breder sig ukontrolleret i naturen.

Den er derfor på Naturstyrelsens observationsliste over arter, der skal holdes ekstra øje med, så de ikke udvikler sig til landskabsukrudt ligesom for eksempel bjørneklo.

Lupiner kan blomstre flere gange i sæsonen

For at undgå, at lupinen går i frø, skal der bare klippes store flotte buketter af den, og du kan naturligvis også fint plukke dem, du møder i grøftekanten. Hvis du ikke plukker lupiner ind fra din have kan du fjerne afblomstrede blomsterstande, for så vil de ofte blomstre endnu en gang i sæsonen.

Læs også: Ti gode planter til sammenplantninger i krukker
Læs også: 5 gode råd: Sådan får du potteplanterne til at overleve ferien

Selvsåning og genblomstring af de afblomstrede blomsterstande

Lupiner udvikler et væld af ærtelignende frøstande, når de har blomstret. Frøstandene er rigtig dekorative, men hvis du gerne vil undgå, at frøene selvsår, skal du klippe frøstandene af efter afblomstring. Har du sået lupiner, kan du regne med at de kommer det følgende år.

Når frøstandene fjernes, inden de når at udvikle modne frø, kan du være heldig at få en ny om end mindre blomstring senere hen på sæsonen.

Lupiner er flotte som buket

De smukke blomster er flotte som buketter. Og ikke mindst klæder de en stor gulvvase, hvor de stort set kan beholde længden. Men det kræver så nogle gange, at du sætter et stykke ståltråd op i den hule stilk, så blomsten kan holde sig oprejst. Som buketter på et middagsbord er det flot at bruge reagensglas, der hver kan rumme en lupin.

Grøftekantsbuketter med lupiner

Det ser rigtig smukt ud - og du bestemmer naturligvis selv, om du vil bruge forskellige farver eller om du vil holde dem ensfarvede. Men en stor buket med mange lupiner er naturligvis også slik for øjet. For eksempel kan du fordele lupinerne rundt i en vase, så nogle af lupinerne hænger ud over kanterne. Stik så akelejer, forglemmigej og eventuelt grønne græsser ned imellem lupinerne. Buketten må gerne have et vildt, grøftekantsagtigt udtryk som færdigt resultat.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvilke lupiner er ikke invasive?

Trælupin (Lupinus chamissonis) er ikke invasiv. Den får en skøn citrongul farve. Og så findes der de etårige lupiner, som heller ikke er invasive.

Hvordan sår man lupiner?

Vil du så dine egne lupiner på friland, kan du gøre det i april-juni måned. Frøene har en hård skal, så det kan betale sig at lægge dem i blød i et døgn, inden du så. Lupiner blomstrer som regel først året efter, at de er sået.

Hvor stammer lupiner fra?

Lupiner er hjemmehørende i både Europa og Nordamerika, og er blevet dyrket i haver verden over i mange år. Deres popularitet skyldes deres hårdførhed, tilpasningsevne og mange smukke farver.

#blomster Kategorier: Blomster
Cookie note

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies som beskrevet i vores politik.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik