Swipe to the left

​5 gode råd: Sådan får du potteplanterne til at overleve ferien

13 dage siden Ingen kommentarer

Selvvanding af potteplanter

Udover at potteplanter i hjemmet pynter og bliver en del af indretningen, har de også en gavnlig effekt, idet planterne omdanner Co2 til ilt og således justerer luftfugtigheden i hjemmet. Begge dele sikrer, at du får et bedre indeklima, så familien trives og ikke får unaturlige træthedssymptomer, hovedpine og lignende.

Grønne planter og træer er ikke længere kun en pæn accessory til det moderne hjem. De seneste års corona har tvunget mange af os til at arbejde hjemmefra og til i det hele taget opholde os mere indendørs, og det har medvirket til at sætte et øget fokus på at skabe nogle hyggelige og behagelige rammer i boligen og interessen for at indrette sig med grønne planter er øget.

Læs også: 5 gode sensommer blomster til krukker
Læs også: De 5 enkle trin - Frostsikring af dine planter

Derfor er vi også blevet specielt ømme over vores potteplanter og vil gerne sikre, at de overlever og står i fuldt flor, selvom familien er hjemmefra i to uger. For når man har puslet og plejet om sine planter eller betalt mange penge for dem, vil man naturligvis gerne have, at de holder sig smukke og sunde.

Fem tips til, hvordan du sikrer dine potteplanter i ferien

  • Vand dine planter grundigt, inden du tager af sted på ferie, og sæt dem derefter i en underskål med vand i bunden.
  • Bed en ven eller nabo om at se til dine planter regelmæssigt og vande dem efter behov. Eller send dem på ferie hos en planteglad familie.
  • Brug selvvandingskrukker, der er specielt designet til at hjælpe dine planter med at holde sig hydreret, selv om det er varmt og du er væk i længere tid.
  • Hvis du virkelig er bekymret for dine planter, kan du overveje at sætte dem i potter i jord, der kan holde på fugten i længere tid, for eksempel i tørvemos eller kokosfibre.
  • Vælg planter, der er kendt for at være tørketolerante, for eksempel sukkulenter, kaktusser eller visse typer palmer.

Med disse tips, du kan tage på ferie uden at bekymre dig om dine potteplanter.

Velvære og mental sundhed

Coronaen fik mange til ikke blot at søge ud i naturen men også at trække naturen hjem i stuerne, fordi vi er blevet mere bevidste om naturens og planternes positive effekt på vores velvære og mentale sundhed.

Mange fik pludseligt øjnene op for, hvad det er, planter egentligt kan og begyndte at interessere sig mere for planternes univers. Vi indrettede os med grønt i alle afskygninger, planter i forskellige størrelser, og begyndte at dyrke og i vise tilfælde ligefrem ”nørde” unikke og sjældne planter. Interessen er blevet enorm og har formelig skabt et boom ikke kun i salget af planter og potter men også i forskellige planteaccessories - og ikke mindst produkter til automatisk vanding af potteplanter.

Meditative planter

Det ser det ud til, at den grønne plantetrend fortsætter med at vokse - også ind i 2022. For flere og flere hopper med på plantevognen. Grønne planter er gået hen og blevet allemandseje og en vigtig ny trend, og det er næsten uundgåeligt at lave en indretning uden at tænke planter ind, simpelthen fordi vi er blevet bevidste om, hvad planter kan gøre for os ikke kun visuelt, men også for vores mentale og fysiske velvære.Grønne planter får os ned i gear

Grønne planter kan bare noget helt særligt. De indgyder ro og får os ned i gear, og når vi virkelig dyrker planteuniverset og tager ansvar for vores planters trivsel, så tvinges vi til at sætte pris på langsommeligheden, som i dag hvor alt skal trimmes og optimeres, er blevet nedprioriteret.

Men heldigvis er det igen blevet moderne at have planter i stuen, men nu måske på en lidt anden måde end tidligere, hvor det hovedsageligt var vindueskarmene, der husede potteplanterne.

Moderne boliger haft ofte store glaspartier fra gulv til loft og væsentligt færre vinduer med karme. Derfor er de mindre blomster i vindueskarmene ofte afløst af høje planter placeret på gulvet i store smukke krukker, som næsten kan gøre det ud for skulpturer.

Og har man selv drevet sine grønne skønheder frem, eller har man investeret i store og dyre af slagen, passer man dem naturligvis nidkært og sikrer, at de overlever også selv om familien tager på ferie i nogle uger.

Læs også: Se havetips: Havens 10 smukkeste forårsblomster

Læs også: Guide for begyndere: Grøngødning og efterafgrøder i køkkenhaven

Selvvanding til potteplanter

En af de enkleste måder at vande planterne på, når du er væk, er at bruge selvvandende potter. Disse har et indbygget reservoir, som kan fyldes med vand, der så langsomt siver gennem pottemassen og fugter planten, efterhånden som den bliver tørstig.

Det gode ved disse potter er også, at de reducerer antallet af gange, du skal vande dine planter i hverdagen, ligesom du også med god samvittighed kan forlade planterne, når du drager på ferie. Når du har vandet potterne, kan rødderne drikke vandet, efterhånden som den har brug for det.

Automatisk vanding blev også brugt af de gamle egyptere

Selvvander til planter er ikke et nyt koncept, for det er faktisk en gammel metode, der har været anvendt i århundreder. De gamle egyptere brugte således også selvvandingskrukker til at vande deres planter, og princippet er stort set stadig det samme i dag.

Husk stueplanter når du er på ferie

Hvis du har mange potteplanter, som du skal passe, mens du er på ferie, kan du som et alternativ installere et automatisk vandingssystem. Dette gøres ofte ved hjælp af en elektrisk timer, der styrer en magnetventil, som igen tænder og slukker for at frigive vand i jorden med jævne mellemrum.

Hvorfor er det en god ide med en ferievander?

Overvanding kan være lige så skadeligt for planterne som undervanding, så det er vigtigt at finde en balance og denne balance kan en selvvander til dine planter i små og store potter. Når du tager afsted på ferie, kan du med god samvittighed pakke kufferten og lade potteplanterne passe sig selv. Med den rette pleje vil dine planter have det helt fint, mens du er væk, og du kan slappe af og nyde din velfortjente ferie - og dine planter kan overleve ferien.

Vælg en ferievander efter dit behov

Nogle selvvandingspotter er beregnet til indendørs brug, mens andre er velegnede til udendørs brug eller til mere følsomme planter som orkidéer og bonsai-træer.

Før du vælger en vandingsautomat til ferien, er det vigtigt at overveje faktorer som størrelsen på dine potteplanter og hvor længe du skal være væk. Nogle potter er beregnet til kortvarig brug, mens andre kan holde planterne fugtige i uger eller endda måneder ad gangen.

Læs også: Trin-for-trin guide: Sådan får du vilde blomster i haven

Læs også: Guide: Leca kugler. Sådan bruger du leca i dine potter og altankasser.

Selvvandende potter til planter

Der findes et bredt udvalg af selvvandingskrukker på markedet, lige fra simple plastikskåle til mere avancerede modeller, der bruger sensorer og timere - og priserne kan af den grund variere meget afhængigt af type og størrelse.

Der er mange fordele ved at bruge en selvvandingsmaskine, men de vigtigste er, at de reducerer hyppigheden af vandingen i det daglige, og at du kan tage på ferie, mens planterne selv suger det vand til sig, som den har brug for, mens du slipper tøjlerne på hjemmefronten.

Mange typer selvvandere

Hvis du har mange potteplanter, skal du vælge en vandingsmaskine, der har et stort vandreservoir eller let kan fyldes op igen. Og du kan kigge på vandingsanlæggets design. Nogle modeller er meget enkle og ligetil, mens andre er udstyret med mere avancerede funktioner som digitale timere, regnsensorer eller solpaneler.

Forskellige muligheder

Nogle selvvandingskrukker har et reservoir, der indeholder vand, som langsomt frigives i krukken. Dette kan være en praktisk måde at sikre, at din plante kan trække vand i den mængde, den har brug for, uden at den over- eller undervandes.

En anden almindelig type selvvandingskrukke er en potte med et materiale indeni, som absorberer fugten fra beholderen og langsomt afgiver den til jorden. Disse potter er typisk mindre end almindelige krukker, hvilket gør dem til et godt valg til afgrøder, der har brug for mindre vand.

Der findes også selvvandingskrukker på markedet, som ligner normale urtepotter, men som har et indbygget vandingssystem, der hjælper planten med at holde sig hydreret lettere. Disse potter har ofte en sensor, der udløses, når jorden er tør og har brug for vand.

Bedste selvvanding potteplanter

Den bedste selvvandingskrukke til dine potteplanter afhænger helt af plantetypen, pottens størrelse og hvor længe planten skal vande sig selv. Der findes mange forskellige typer på markedet så vælg en, der passer til dine specifikke behov.

Selvvandingskrukker findes i mange forskellige former, størrelser og prisklasser, så det er vigtigt at sammenligne funktionerne og finde den rigtige til dit behov.

Selvvanding til krukker ude og inde

Selvvandingskrukker fås både til ude- og indebrug. Til stuen, på terrassen eller på altanen og i forskellige materialer og i mange størrelser og faconer. Nogle i smukke naturmaterialer, andre i praktisk plast, nogle smukt flettede, andre firkantede og nogle rektangulære. De grønne herligheder træder smukkest frem, hvis du vælger en krukke, som er rimelig neutral, for på denne måde sikrer man, at blomsterne får mest visuel opmærksomhed og at helhedsindstrykket bliver smukt. Krukkerne fås blandt andet glaserede, i terracotta, fiber, terrazzo eller i cement. Og så kan du naturligvis vælge selvvandingskrukken i en farve, som matcher farverne i din stue og således signalerer, at du har tænkt over tingene.

Selvvandende minidrivhus

Vil du dyrke dine egne grøntsager eller dine egne blomster er et mini-drivhus løsningen. I de populære Pindstrup Mini-kap er der plads til 60 små planter, som er ganske let at dyrke fra frø eller stikling.

Mini-drivhuset består af 5 dele, som nemt kan sættes sammen - man skal blot følge brugsvejledningen. En vanddug sørger for konstant fugttilførsel til mulden - og det er ikke nødvendigt at vande ovenfra. Det er selvfølgelig vigtigt, at man altid sørger for at fylde vandingskassen med vand. Det gennemsigtige plastlåg med huller sikrer den rette fugtighed og plastlåget tages af efter spiringen.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan fungerer selvvandingspotter?

Selvvandingskrukkerne fungerer ved, at du fylder beholderen i potten med vand. Herefter kan potteplanten selv suge vandet til sig selv i op til 12 uger, selvfølgelig afhængig af størrelse, art, placering og temperatur.

Kan man redde en tørkeramt potteplante?

Hvis du har en plante, der hænger med næbbet, er årsagen nok, at den mangler vand. Du kan forsøge at genoplive den med vand, eventuelt i en underskål, og flytte den til et skyggefuldt sted. Du kan eventuelt også tilføje lidt jord ovenpå potteblandingen, hvilket hjælper med til at reducere fordampningen og holde rødderne kølige og fugtige.

Kan man give sine blomster og planter for meget vand?

Ja, det kan man. Man antager faktisk, at årsagen til at de fleste blomster mister livet er fordi, man overvander.

Cookie note

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies som beskrevet i vores politik.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik