03.07.2023

8cc12e7464bd27105bd12ba899641ac7

Nerie (nerium oleander) - den store guide

Nerium oleander, også kendt som nerie, er en betagende plante der med sine grønne, aflange blade og velduftende blomster giver helt vidunderligt sydlandsk præg. Denne stedsegrønne nerie nerium oleander egner sig rigtigt godt til potter og plantekasser, men kan også plantes i haven.

Planten, som trives i solskin og subtropisk klima, findes ofte voksende vildt langs Middelhavets kyster. Det er en af de mest populære planter i solfyldte stuer og vinterhaver. Udover Middelhavet, er den også hjemmehørende i det subtropiske Asien og Japan. Det græske navn Nerium, som allerede blev brugt af Dioscorides, er denne plantes betegnelse. Planten, som hører til Apocynaceae-familien, blev første gang introduceret i 1596.

Læs også: Tallerkensmækker - guide til plantning, pleje og gødning
Læs også: Hebe - guide til plantning, pleje og beskæring

Neire - en smuk subtropisk plante

Blomsterne på nerieplanten har skønne, sarte nuancer af hvid, lyserød, purpur og orange, og de findes både i enkle og fyldige varianter. Dens pileformede blade er typisk grønne, men variationer med broget løv er også almindelige. Hvert blad er langt og smalt og parvis arrangeret på grenene.

På trods af deres betagende udseende, er nerier en af de mest giftige planter og kan være dødbringende for både mennesker og dyr, som måske kunne blive fristet til at smage de indbydende blomster. Ikke desto mindre er de giftige planter yderst eftertragtede, da få indendørs planter kræver så lys- og varmerige forhold som disse. De bliver solgt i blomst fra juni, hvilket giver mulighed for at vælge præcis den farvetone, man foretrækker. De brogede varianter med gule bladekanter og lyserøde blomster går under navnet Nerium oleander "Variegata".

Plantning af nerie (trin-for-trin)

1. Placering af nerie

Nerium oleander, en plante fra Middelhavsområdet, kræver masser af sollys om sommeren, mens den foretrækker en køligere placering om vinteren. Den trives bedst på steder, hvor den får rigeligt lys, og hvor temperaturen ikke er for lav. Den er ideel som indendørsplante eller til vinterhaven. Nerie findes ofte i naturen i nærheden af vandløb, hvilket indikerer dens behov for tilstrækkeligt med vand.

Jord

Nerien trives bedst i en næringsrig jord, som eksempelvis en god pottemuld. Det er dog ikke strengt nødvendigt med specifikke jordblandinger, og din nerie kan overleve i almindelig jord. Vi anbefaler Holmebo middelhavsjord eller Premium Vækst-muld til nerier. Denne muld er god til at holde vand, og tilfører desuden langtidsvirkende gødning til planten.

Læs også: Dyrkningsguide: Sådan dyrker du liljer (Trin-for-trin)
Læs også: Kornblomst guide: Alt hvad du skal vide om kornblomst

47afd3d13ecf5b6f251d18cd1bb1203b

2. Tidpunkt for plantning

Nerier er typisk tilgængelige hos forhandlere fra juni, og de er ideelle at plante i månederne op til. Da nerieplanten favoriserer et stabilt klima, kan den plantes på hvilket som helst tidspunkt i året, forudsat at den holdes indendørs eller i et drivhus, hvor temperaturen er konsekvent. Når du vælger din plante, skal du gå efter dem med masser af knopper, da de flotte blomster, der allerede er sprunget ud, kun varer meget kort tid. Sørg for at inspicere planten for insekter, da nerie er sårbar over for uldlus og andre skadedyrsangreb.

3. Gødning af nerie

I løbet af sommermånederne kan nerien drage fordel af lidt ekstra kærlighed. Sørg for at vande dine nerie regelmæssigt - evt. fra en selvvandende potte og give den en dosis flydende havegødning hver uge eller hver 14. dag. Den flydende gødning må gerne være i form af Citrus- og olivengødning, der er velegnet til middelhavsplanter og ikke kun citrusplanter. En anden god mulighed er at give planten langtidsvirkende Nordic Gardens Osmocote citrusgødning.

4. Beskæring af nerie

Nerien kan beskæres i marts for at fremme blomstring omkring august. For at fremme sund, busket vækst, bør nerieplanten beskæres betydeligt efter blomstringen. Uden beskæring vil blomsterne typisk komme frem i maj eller juni. Nerie tolererer beskæring godt. Når du trimmer din nerie, er det bedst at beskære den ned til et forgreningspunkt, hvilket bevarer de nye skud i stedet for at skære den ned til den gamle stamme. Sideskud placeret under blomsterklaserne kan også fjernes.

Når blomsterne på din nerie er visnet, bør du klippe blomsterhovederne af over det nærmeste blad. Dette vil tillade dem at skyde i det følgende år.

Læs også: Klematis guide: Sådan dyrker du klematis (Trin-for-trin)
Læs også: Dahlia guide: Sådan dyrker du dahlia / georginer (Trin-for-trin)

5. Ompotning af nerie

Nerien trives utroligt godt i en potte, og det er sjældent nødvendigt at flytte den, når den er etableret og vokser godt. Skulle du alligevel have behov for at omplante eller flytte din nerie, så vær forsigtig.

Hvis din nerie i potte ikke producerer nye skud, eller hvis rødderne begynder at bryde igennem drænhullet, kan det være en god idé at ompotte den hvert andet eller tredje forår. Forbered den nye potte med dræn og et lag kompost og forsøg forsigtigt at fjerne planten fra den gamle potte. Fjern lidt af den gamle jord og stimuler rødderne forsigtigt, enten med en blyant eller en pinde, før du placerer den i den nye potte. Dæk rødderne med nyt vækstmuld, og lad den stå uden vand i et par dage, så rødderne søger ud i den friske kompost.

6. Opstamning af nerie nerium oleander

Opstamning af nerie er også en mulighed, men det kræver et par års arbejde at gøre det selv. Begynd med en sund, lige stikling, og fjern sideskuddene. Når hovedstammen har nået den ønskede højde, klip da topskuddet af lige over en bladkrans. Derefter vil der dannes tre skud, som hver skal knibes. Hvert af disse skud vil så producere nye skud, som ligeledes skal knibes. På denne måde vil en frodig og blomstrende krone udvikle sig på stammen.

fd4b032c9dbc4ceaf2c351a65fd4d66a

Vinteropbevaring af nerie

Planter fra Middelhavsregionen er akklimatiseret til varmere klimaer end det, vi typisk oplever her. Derfor er det essentielt at sørge for et varmt vinteropbevaringssted, såsom et frostfrit drivhus, en opvarmet garage eller et indendørs rum.

Middelhavsplanter kan lide skade, når temperaturen falder ned omkring frysepunktet, så det er vigtigt at bringe dem indenfor i tide. Overgangen fra udendørs kulde til indendørs varme kan dog forårsage stress for planterne, hvilket kan resultere i bladfald. Af denne årsag er det ideelt at overføre dem til et varmere miljø før det bliver alt for koldt, så temperaturændringen ikke er så drastisk.

Gennem vintermånederne skal de være i et varmt og lyst miljø og skal kun vandes moderat, indtil de igen kan bringes udendørs i april eller maj. På dette tidspunkt skal de gradvist vænnes til det varmere forårssol.

Læs også: Storkenæb (Geranium) - Alt om dyrkning og beskæring (Guide)
Læs også: Guide til solsikker - alt hvad du skal vide om dyrkning af solsikker

Nerium oleander - fakta

Nerie kan potentielt vokse sig til en stor busk, med en højde og bredde på op til 4-5 meter, selvom dette ikke er almindeligt i Danmark. I potter bliver de normalt ikke så store. Planten har en forholdsvis hurtig vækstrate på omkring 25-30 cm årligt.

Nerie blomstrer gennem hele sommeren. For at blomsterknopperne kan springe ud, kræver de masser af lys og varme. Så de knopper der dannes om efteråret, vil kun åbne sig hvis de er holdt meget varme. Planten trives med masser af luft, gerne med en smule cirkulation. Den udsender en fin, behagelig duft, især i fugtige omgivelser.

Planten værdsætter en månedlig overbrusning med en vandforstøver, men det er ikke nødvendigt. De lange, smalle blade bliver sjældent beskidte. De kan støves af, men det kan faktisk være lettere bare at skylle dem med lunken vand. De naturligt matte, lidt læderagtige blade behøver ikke bladglans.

Sådan får du din nerie til at blomstre

Nerien trives let i et solrigt stuerum eller en vinterhave. Når planten har det godt, har den flotte mørkegrønne blade. Men i omgivelser med centralvarme og begrænset lys, vil den have svært ved at blomstre. At håndtere en nerie, der ikke trives, kan kræve opmærksomhed på mange faktorer.

Hvis din nerie ikke producerer blomster og i stedet taber både blade og knopper, er det et ofte tegn på vandmangel. Hvis en ellers velforsynet plante undlader at blomstre, skyldes det sandsynligvis utilstrækkeligt sollys. Gulnende blade er et signal om overvanding. Hvis din nerie ser skravlende ud, er den sandsynligvis for varm og bør flyttes til et køligere sted.

Læs også: 7 fantastiske sommerblomster du ikke vil undvære i haven
Læs også: (Se guide) De fantastiske lupiner: Alt hvad du bør vide

fdfde7f4afd582725052764ba4862656

Hvis din nerie ikke trives

  1. Hvis blomsterknopperne ikke åbner sig, kan det skyldes lave temperaturer. Prøv at hæve temperaturen og bruge kun lunkent vand.
  2. Hvis planten ser sund ud, men ikke blomstrer, kan det være fordi, den mangler sol. Prøv at placere den på et lysere sted eller i solen i haven om sommeren.
  3. Manglende blomstring og ranglet vækst kan skyldes centralvarme, hvilket kan forårsage for høje temperaturer og mangel på ventilation. Brune pletter kan indikere skimmelsvamp.
  4. Hvide, fluffede pletter på bladene kan indikere tilstedeværelsen af uldlus. Disse kan fjernes med en vatpind dyppet i sprit, eller ved at sprøjte planten med malathion.
  5. Brune, skjoldformede insekter på undersiden af bladene kunne være skjoldlus. Disse kan også fjernes med en vatpind dyppet i sprit.

Sorter af nerie

Nerien er en flot plante, der præsenterer sig med aflange, grønne blade. Dens blomster blomstrer med skønne nuancer af hvid, lyserød, purpur, orange og rosa blomster - ja sågar stribede blomster. Blomsterne er smukt formet, hvilket giver planten et romantisk udtryk.

Nerie er en slægt med kun én art, hvilket forenkler pasningen for planteejere, da der er en enkel plejevejledning at følge. Det betyder dog ikke, at alle nerier ser ens ud. Nerie kommer i en mangfoldighed af farver, hvilket er årsagen til, at de typisk sælges i begyndelsen af sommeren, når de er i fuldt flor. Derved er det lettede at se forskel på de forskellige nerium oleander nerie.

Ofte stillede spørgsmål

Kan en nerie stå ude om vinteren?

Nej, nerier kan generelt ikke tåle at stå ude om vinteren, især ikke i koldere klimaer. De er subtropiske planter og trives bedst ved temperaturer, der sjældent falder under 10 grader Celsius. Frostsprængninger kan skade eller endda dræbe planten.

Er nerie en giftig plante?

Ja, nerie (Nerium oleander) er en af de mest giftige planter. Alle dele af planten indeholder giftige stoffer, og indtagelse kan forårsage alvorlige symptomer og i værste fald være dødelig for både mennesker og dyr, herunder kæledyr som hunde, katte og fugle.

Hvornår kan man klippe nerie ned?

Det er bedst at beskære nerie (Nerium oleander) tidligt på foråret, før den begynder at sætte nye skud. Beskæring på dette tidspunkt giver planten tid til at helbrede før vækstsæsonen, og det kan også hjælpe med at fremme sund, busket vækst i den kommende sæson.

Hvor meget vand skal en nerie have?

Nerien trives bedst med regelmæssig vanding. I vækstsæsonen, typisk forår og sommer, skal den vandes grundigt, når jordens overflade føles tør. I vintermånederne skal vandingen reduceres, da planten går i en hvileperiode. Overvanding skal undgås.