Swipe to the left

7 fantastiske sommerblomster du ikke vil undvære i haven

Smag og behag er forskellig, også når det drejer sig om sommerblomster. Alle sommerblomster har dog noget at byde ind med, men nogle er bare mere populære end andre. Vi giver her et bud på syv smukke blomster, som du ikke bør snyde dig selv for i haven:

Læs også: (Se guide) De fantastiske lupiner: Alt hvad du bør vide
Læs også: 5 gode råd: Sådan får du potteplanterne til at overleve ferien

1. Dahliaer

Dahliaer - også kendt som georginer er en af de mest populære sommerblomster i danske haver, og det er ikke svært at se hvorfor: De findes i et stort udvalg af smukke farver og kan blive op til en meter høje! De er også relativt nemme at passe, så længe du holder dem velvandet.

Hvordan passer man dahliaer / Georginer?

Dahlia/georginer er forholdsvis nemme at passe, så længe du sikrer dig, at de ikke får frost. Dahliaer har brug for sol og veldrænet jord. De skal vandes regelmæssigt, især i varmt vejr. Afklip desuden blomsterne regelmæssigt for at tilskynde til flere blomstringer. Læs mere i artiklen Dahlia guide: Sådan dyrker du dahlia / georginer (Trin-for-trin)

2. Liljer

Liljer er en klassisk sommerblomst og findes i mange forskellige farver, bl.a. hvid, pink, rød og orange. De har en smuk duft og er et godt supplement til enhver have.

Hvordan passer man liljer?

Liljer har brug for sol og veldrænet jord. Og så kan de godt lide at blive holdt fugtige, så de bør vandes regelmæssigt, især i varmt vejr. Når blomsterne begynder at falme, skal du klippe dem tilbage for at tilskynde til flere blomstringer.

3. Roser

Roser er en af de mest populære blomster i verden og et populært valg til sommerhaver, og der er mange forskellige sorter at vælge imellem. Roser fåes i utroligt mange nuancer, med eksempelvis røde, lilla, gule rosa og hvide blomster.

Hvordan passer man roser?

Roser har brug for en solrig placering og veldrænet jord. De skal vandes regelmæssigt, især i varmt vejr. Afklip blomsterne regelmæssigt for at tilskynde til flere blomstringer. Læs mere i artiklen Sådan dyrker du roser - Guide til succes med rosenbedet

4. Pelargonier

Pelargonie er et populært valg til sommerhaver og findes i mange forskellige farver, herunder lyserød, rød, hvid og blå. De er nemme at passe og er en god tilføjelse til stauderbedet. Den nok mest populære pelargonie i Danmark er Dronning Ingrid, med smukke lyserøde og fyldte blomster.

Hvordan passer man Pelargonier?

Pelargonier er meget nemme at have med at gøre. Passer du dem vanding og gødning, blomstrer pelargonierne hele sommeren igennem. Pelargonier har brug for godt med sol og veldrænet jord og tåler ikke frost. De tåler tørke, men vand dem regelmæssigt, især i varmt vejr. Når blomsterne begynder at falme, kan du klippe dem tilbage for at fremme flere blomster.

5. Morgenfruer

Morgenfruer er et populært valg til sommerhaver og findes i mange forskellige farver, herunder gul, orange og rød.

Morgenfrue bliver ca. 50–70 cm høj i blomst, og kan blive en meget frodig plante. Planten foretrækker fuld sol, men trives også i mere skyggefulde omgivelser. Dog giver de her ikke en så kraftig blomstring.

Hvordan passer man morgenfruer?

Morgenfruer elsker sol og tiltrækker nyttige insekter, som f.eks. svirrefluer. De kan godt lide fugtig jord, så vander dem regelmæssigt, især i varmt vejr. Planten bør ikke gødes ret meget, da for megen gødning resulterer i flere blade og færre blomster.

6. Begoniaer

Begoniaer er et populært valg til sommerhaver og findes i mange forskellige farver, bl.a. lyserød, rød, hvid og gul. De er forholdsvis nemme at passe, og står de i let skygge og læ, så blomstrer de hele sommeren, lige indtil frosten kommer.

Hvordan passer man begoniaer?

Begoniaer placeres lyst, og gerne mod nord, da de ikke trives i direkte sol hele dagen. De kan lide at blive holdt fugtige, så vand dem regelmæssigt, især i varmt vejr. Når blomsterne begynder at falme, skal du klippe dem tilbage for at fremme flere blomster.

7. Zinnia

Zinnia bliver på dansk kaldt Frøkenhat, og er en populær sommerblomst i vores danske haver. Den findes i mange forskellige farver, bl.a. lyserød, rød, hvid og gul. Zinnia blomstrer fra juli-oktober, og ofte helt indtil den første nattefrost. Zinnia er perfekt som snitblomst til dekorationer eller til brug i buketter.

Udvalgte produkter:

Hvordan plejer man zinnia?

Zinniaer er også en populær sommerblomst, der har brug for fuld sol og veldrænet jord. Hvis du ønsker at Zinnia skal være tætte kan du klippe blomsterne af over første, andet eller tredje bladpar, når planten har nået en god størrelse og er i vækst.

Jo flere blomster du plukker, desto flere blomster vil der komme på planten. Når blomsterne begynder at falme, kan de klippes tilbage for derved at tilskynde til flere blomstringer.

Læs også: Ti gode planter til sammenplantninger i krukker
Læs også: 5 gode sensommer blomster til krukker

Hvordan får man en blomstrende have?

Det er nemt at anlægge en blomstrende have med den rette viden. Start med at vælge den rigtige placering, og vælg derefter din sommerblomst.

Sørg for at vande og gøde regelmæssigt, og giv dem blomsterne et udslæt, når det er nødvendigt. Med en smule pleje får du en smuk have på ingen tid!

Placering af sommerblomster

Høje typer af sommerblomst bør placeres bagerst i bedet, så de ikke overskygger de kortere planter foran. På den måde sikrer du, at alle dine planter får det sollys, de har brug for for at trives.

Læs også: Trin-for-trin: Sådan får du flere sommerfugle i haven

Vilde engblomster

Du kan med stort held også så engblomster, og på den måde skabe en vild have, som tiltrækker alle former for insekter. Disse planter kræver nøjsom jord, mindre vand og vedligeholdelse, og de støtter lokale økosystemer ved at give hjemsted for nyttige insekter, fugle og andre dyr.

Læs også: Biodiversitet trin-for-trin: 8 insektvenlige buske til haven
Læs også: De 5 enkle trin - Frostsikring af dine planter

Stauder kommer år efter år

En staude er et fælles navn for alle de planter, der kommer igen år efter år. Der findes andre planter, som skal sås hvert år, og igen andre, som er toårige. Men stauder har du næsten for evigt, når du først har plantet dem. Stauder er en fælles betegnelse for virkelig mange planter, som du sikkert mange gange har stiftet bekendtskab med.

Lavendler og margouritter kender du nok i forvejen, men måske du ikke har tænkt over, at det er en staude. Men der findes mange andre planter, som også er stauder, selvom du måske ikke har været klar over det. For de fleste af havens blomster er givet staudeplanter, som dog også kan være meget andet end stauder. De fleste krydderurter hører også til staudefamilien Krydderurter som blandt andet mynte, salvie og merian er herlige stauder, som dufter skønt og som oven i købet er spiselige.

Man skal derfor tænke stauder som en gruppe af planter med mange forskellige egenskaber, og ikke som en slags blomst. Det er nok også de færreste, der er klar over, at jordbær også er en staude. Der findes stauder til alle formål

Inden du bestemmer dig for at plante stauder, skal du gøre dig klart, om det er en staude, der skal være bunddækkende og måske hovedsageligt tjene det formål at holde jorden fri for ukrudt, eller skal stauden strå et skyggefuldt sted eller i fuld sol, skal den kunne tåle storm og hård frost eller læ? Skal den blomstre uafbrudt sommeren igennem eller skal den blot stå i fuldt flor i maj måned? Eller skal det være en plante, der er sjov for børn, en blomst, der tiltrækker insekter eller skal det være en blomst, som kan spises?

Vil du have et staudebed med et væld af farver, eller foretrækker du et bed, som har få farver? Der findes rigtigt mange sorter, som vil passe i havens bede.

Læs også: Tiltræk bier og sommerfugle: 10 fantastiske blomster som bierne elsker
Læs også: Den komplette guide: Tulipaner - alt om plantning, pasning og pleje

Hvornår på året planter man stauder?

De fleste planter i denne gruppe skyder op af jorden om foråret, vokser sig store og flotte om sommeren og visner ned om efteråret. Mange stauder ser man slet ikke om vinteren, så det er en god idé at mærke stedet af med en pind med navn på, så du ikke kommer til at grave din staude bort.

Generelt er det en god idé at plante dem om efteråret, hvor de ikke vokser så kraftigt og er på vej i dvale.

Gode råd til udplantning af de smukke blomster

Placer stauderne i en porøs, almindeligt næringsrig og veldrænet muldjord, der er renset for ukrudt, sten og rødder. Udplant gerne i efteråret, hvor jorden er lun efter sommerens varme og samtidig tilpas fugtig fra efterårets regn.

Efterårsplantning giver stauderne godt med tid til at etablere sig.

Gennemvæd staudernes rodklumper inden udplantning i plantehullerne i samme dybde, som de står i potten. Husk at vande stauderne godt efter udplantning, så de ikke udtørrer.

Læs også: 6 nemme trin: Sådan laver du en blomstereng i haven
Læs også: Spiselige blomster: 27 blomster du ikke vidste kunne spises

Gode råd til pasning af sommerblomsterne

Vand dine sommerblomster jævnligt - særligt i tørre perioder. Som hovedregel skal stauderne vandes med 30 liter vand hver anden uge.

Gød gerne alle slags stauder med kompost og tilfør særlig gødning til de stauder, som kræver ekstra næring. Vinterdæk dine stauder, hvis du gerne vil have, de kommer tidligere til foråret og har ekstra næring i løbet af vinteren. Vinterdækning er ikke nødvendigt, da stauder er hårdføre af natur.

Når du har blomster i haven gennem hele sommeren, kan du nyde en blomstrende have lige fra det tidlige forår til ses efterår - og du har altid velegnede blomster til værtindebuketter eller buketter til dine egne krukker og vaser indenfor. Samtidig kan du tage en tur i din blomstrende have og nyde dejligt duftende blomster i massevis.

Hvis du vil plante dine sommerblomster sammen med andre planter, så overvej stedsegrønne planter som buksbom eller vedbed eller tidligt blomstrende stauder som blå anemoner, kobjælde, lungeurt, balkananemoner eller snepuder. Disse stauder blomstrer alle tidligt og er meget hårdføre.

Læs også: Ekspertguide - Sådan binder du en buket af vilde blomster
Læs også: Se havetips: Havens 10 smukkeste forårsblomster

Ofte stillede spørgsmål:

Hvornår skal man plante sommerblomster?

Det bedste tidspunkt at plante sommerblomster på afhænger af naturligvis af blomstertypen. Generelt er forår det bedste tidspunkter at udlægge blomsterløg på.

Hvilke blomster er gode for bier?

Der findes en række forskellige blomster, som er gode for bier, bl.a. lavendel, rosmarin og timian. Disse blomster giver bierne nektar og pollen, som de har brug for for at overleve. Du kan også vælge nogle af de mange populære blomsterblandinger der findes på markedet. Ved at plante disse blomster i din have kan du være med til at støtte bierne.

Hvordan sammensætter man et staudebed?

Hvordan det perfekte staudebed skal se ud, er naturligvis en individuel smagssag, men uanset hvilke farver du er til, skal du altid placere de højeste bagerst i bedet, mellemhøje i midten af bedet og de laveste i forgrunden af bedet.

#blomster Kategorier: Blomster