12.09.2023

99f8ccf3075090a2e248c96bbbbb84f4

Vintergæk - Sådan får du smukke vintergækker i haven

Fra den frosne jord bryder vintergækkerne igennem til overfladen, og strækker deres grønne stængler med de hvide blomster mod forårssolen. Vintergækker er havens første tegn på forår, og det er fantastisk når de viser deres hvide blomster i græsplæner, blomsterbede og krukker. I denne artikel finder du gode råd til hvordan du bedst planter og plejer denne dejlige forårsblomst og hvordan du får et flor af vintergækker i din have

Læs også: Vibeæg - guide til de skønne forårsblomstrende løgplanter
Læs også: Prydløg og allium - elegante prydløg med fantastiske blomsterstande

Kom i gang med dyrkning af vintergæk

Vintergækken er de elegante, hvide dråbeformede blomster med et udseende, der minder om en lilje med ydre kronblade og indre kronblade. Den er den første til at udfordre vinterkulden og dermed bringe et tidligt budskab om forårets ankomst.

De små, yndefulde blomster gennembryder sneen med deres spinkle statur, og skaber forhåbning om, at foråret er lige rundt om hjørnet. Uanset frost og sne kan de ses så tidligt som i januar og faktisk fortsætte med at blomstre helt indtil april.

Globalt set findes der omkring 20 forskellige vintergæk-arter. Oprindeligt kommer planten fra Europa og Mellemøsten, og dens naturlige udbredelse strækker sig fra lande som Spanien, Frankrig og Tyskland hele vejen til det østlige Iran. I dag har vintergækken fundet vej til en række nye lande, herunder Danmark, hvor den nu vokser i det fri.

Sådan planter du vintergækker

Vintergækkerne er meget alsidige planter, når det kommer til deres voksested. De stammer fra skovområder og har derfor ikke strenge solkrav, men kan klare både skygge og sol. Placer dem et sted, hvor du kan nyde synet af dem gennem vinduet, mens de udfordrer vinteren.

Som med andre blomsterløg foretrækker vintergækker en veldrænet og porøs jord, meget lig skovbunden. Det er optimalt at plante blomsterløgene så hurtigt som muligt efter køb for at forhindre udtørring. Da de blomstrer i vinter og tidligt forår, er det bedst at plante vintergækker i efteråret, specifikt fra september til november.

Vintergækker plantning (Trin-for-trin)

  1. Grav et hul med en dybde på 8-10 cm for hvert løg.
  2. Hvis det er i en græsplæne du skal plante vintergækker, skal du fjerne og opbevare græstørven til senere brug som dække.
  3. For tung jord kan du forbedre dræningen ved at lægge en smule sand i bunden af hullet.
  4. Placér løgene enten i små grupper på 2-3 med omkring 5 cm mellemrum eller individuelt.
  5. Dæk løgene til med næringsrig havejord og komprimer jorden let.
  6. Læg græstørven tilbage. Hvis du har plantet vintergæk i en græsplæne, skal du placere den opbevarede græstørv tilbage på plantestedet.
  7. Afslut med at vande området.

Vintergækker ser meget charmerende ud, både når de vokser i grupper og som en enkeltstående planter. Det komplementerer desuden andre planter, der blomstrer i det tidlige forår.

Læs også: Kejserkrone - en skøn og ildelugtende forårsblomst
Læs også: Krokus - sådan får du succes med forårets budbringer

bff2d44ead5ff0d752b97e7632170379

Hvornår blomstrer vintergækker?

Vintergækkens blomster består af tre større ydre kronblade (blosterbladene) og tre indre kronblade, der er mindre og som danner et bæger. Vintergækkernes blomstring sker allerede fra januar til marts, afhængig af vejret og de specifikke sorter, du har i din have. Ved at have en blanding af forskellige arter og sorter af vintergækker kan man forlænge perioden, hvor haven prydes af deres hvide blomster.

Pasning og pleje af vintergækker

En vintergæk passer faktisk sig selv og kræver minimal pejle. Over tid kan de mange løg dog formere sig så meget, at det kan være nødvendigt at adskille dem for at undgå for tæt vækst. Husk at lade de grønne blade blive siddende på de afblomstrede vintergækker. De grønne blade samler næring til vintergæk-løget, der så lagrer næring til næste års store og små blomsterhoveder.

Gødning af vintergækker

Planten behøver ikke rigelige mængder af gødning. En mild forårstilførsel af universalgødning kan dog stimulere blomstringen. Dette er specielt let hvis du dyrker dine vintergækker i krukker eller højbede.

Læs også: Ti gode planter til sammenplantninger i krukker
Læs også: (Se guide) De fantastiske lupiner: Alt hvad du bør vide

Sygdomme og skadedyr

Vintergækker er overvejende robuste, men de er ikke immune over for angreb fra bladlus og snegle. Vær opmærksom på eventuelle skadedyr og fjern dem enten manuelt eller med et skånsomt insektmiddel. De kan også være modtagelige for svampeinfektioner; for at forebygge dette, bør du fjerne visne blade og undgå at overvande.

Hvis dine vintergækker udviser grå pletter på blade og stængler i slutningen af vinteren, er det sandsynligvis botrytis, også kendt som gråskimmel. Dette skyldes ofte for fugtige forhold, og desværre kan de inficerede planter ikke reddes. De bør graves op og kasseres.

Vær forsigtig med ikke at kompostere de syge planter, da dette kan føre til spredning af svampesporer.

De forskellige typer vintergækker

Galanthus nivalis, også kendt som almindelig vintergæk, er den art, der mest typisk optræder i danske haver. I alt findes der 19 arter af vintergækker, og hver art kommer i forskellige sorter. Der findes både enkle og dobbelte varianter, med blomsterhoveder i forskellige størrelser og farver, der varierer fra helt hvid til næsten helt grøn.

Den almindelige vintergæk vokser til en højde på 10-15 cm og bærer en enkel, nikkende hvid blomst. Der er dog også en smuk sort, kaldet 'Flore Pleno', som er dobbelt vintergæk. Andre arter af dobbelte vintergækker som tyrkisk vintergæk - Galanthus elwesii og den kaukasiske Galanthus woronowii ligner den almindelige vintergæk hvad angår blomstens udseende, men varierer i blomstens højde og form. For dem, der ønsker særligt høje vintergækker, er sorten 'Gravetye Giant' et godt valg, da den kan vokse op til en halv meter.

Læs også: Stor guide: Få et smukt tæppe af skønne påskeliljer til foråret
Læs også: Evighedsblomster - smukke i haven og perfekte til tørring

58d87b484d32bbe05b80081e895b4772

Vintergækkens historie

Vintergækker hører til i Amaryllis-familien, som også inkluderer arter som dorthealiljer og påske- og pinseliljer, foruden amaryllis selv. Dorthealiljen ligner i høj grad vintergækken, men kan adskilles ved sine større hvide kronblade, som typisk har en gul eller grøn spids, samt en større blomsterkrone. Vintergækken har sin oprindelse i Europa og Mellemøsten, hvor den naturligt findes i bjergskove og krat.

Det danske navn, vintergæk, henviser til plantens evne til at "drille" vinteren ved at blomstre, selv når det ikke er sommer. Traditionen med at sende gækkebreve har også en lang historie, der involverer denne blomst. I gamle tider gav modtageren et kys, hvis afsenderen ikke blev gættet, men i dag har traditionen udviklet sig til at involvere børn og påskeæg.

Sådan formeres vintergækker

Vintergækker er kendt for deres evne til at formere sig, enten gennem udvikling af sideløg eller via frø. Over tid kan en enkelt "ø" af vintergækker indeholde mellem 50 og 100 løg, der kan endda sidde i lag oven på hinanden.

Når blomsterne er visnet, omkring marts, er det et oplagt tidspunkt at dele disse blomsterklumper. For flere vintergækker kan du plante løgene enkeltvis eller i grupper, hvilket med tiden vil føre til en mere omfattende udbredelse i haven.

Hvis du ønsker en hurtig spredning af dine vintergækker, er opdeling af løgene den mest effektive metode. Interessant nok hjælper myrer ofte med at flytte frøene, hvilket kan forklare, hvorfor en enlig vintergæk undertiden optræder langt fra resten af gruppen.

Vintergæk fra frø

Desuden producerer vintergækker frø, og hvis du har forskellige sorter i din have, er det muligt for dem at krydsbestøve og skabe nye varianter. Selvom de ikke selvsår lige så effektivt som krokus og erantis, kan frøene fra frøkapslerne spredes, hvor du ønsker flere planter. Vær dog opmærksom på, at det kan tage 3-4 år for disse frøformerede planter at blomstre.

Læs også: Nerie (nerium oleander) - den store guide
Læs også: Plantesygdomme - Sådan forebygger og bekæmper du sygdomme i din have

99f8ccf3075090a2e248c96bbbbb84f4

Drivning af vintergækker

Vintergækker formerer sig ved både at sætte frø og danne sideløg Man kan fremdyrke (drive) vintergækker ved at tage en flere løg eller en klump løg op fra jorden før foråret begynder. Disse løg kan plantes i beholdere eller potter og bringes indendørs.

Efter at blomsterne har visnet, kan de replanteres i haven. Det kan dog tage en sæson for dem at genvinde deres blomstringsevne.

Se vores udvalg af blomsterløg

Ofte stillede spørgsmål

Er vintergækker giftige?

Vintergækker indeholder giftstoffet galantamin og er derfor giftige ved indtagelse. Alle dele af planten, inklusiv løg og blomster, er giftige og kan forårsage symptomer som opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde neurologiske problemer.

Hvor længe blomstrer vintergækker?

Vintergækker er en flerårig løgplante og blomstrer typisk fra januar til marts, afhængig af vejret og sorten. Blomstringsperioden kan variere og er også påvirket af lokale forhold, men generelt varer den i omkring to til tre måneder.

Hvornår må man klippe vintergækker ned?

Man bør vente med at klippe vintergækker ned, indtil deres blade er visnet naturligt. Dette giver planten tid til at lagre energi i løget til næste års blomstring. Typisk sker dette omkring marts eller april.

Hvordan får man vintergækker til at sprede sig?

For at få vintergækker til at sprede sig kan man enten lade dem selvformere gennem sideløg eller ved frø. Deling af tætte klumper anbefales, særligt i marts, når blomsterne er visnet. Frø kan også spredes manuelt for yderligere vækst.