Swipe to the left

Ærteblomst - sådan dyrker du ærteblomster i haven

3 måneder siden Ingen kommentarer

Duften af ærteblomster vækker hos mange den fuldendte fornemmelse af sommer, og den skønne Lathyrus odoratus er en plante, der blomstrer uafbrudt indtil de første frostnætter, så længe den modtager den rette pleje og opmærksomhed. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du dyrker de smukke ærteblomster.

Læs også: Dyrkning af sæbeurt - sådan gør du
Læs også: Blåregn - sådan planter og passer du den smukke slyngplante

Ærteblomst - et væld af skønne duftende blomster

Ærteblomst er også kendt som Lathyrus og fremstår som en smuk sommerblomst, der præsenterer sig imponerende i haven og er ideel til at pryde væggene ved drivhuse og huse. Trods udbredte påstande om, at dyrkning af Lathyrus er besværlig og at planten er modtagelig over for skimmel, samt at dens blomstring er kortvarig, er disse myter ikke berettigede. Ærteblomsten Lathyrus er faktisk er en skøn plante, der er meget let at dyrke, så længe man følger de rette metoder.

Sorter af ærteblomst

Ærteblomsten præsenterer sig i et væld af versioner og farvenuancer. Generelt kendetegnes den af sin oprindelse fra de varme regioner i Sydeuropa, herunder naturligt forekommende i områder som Syditalien og en række græske øer. Dette betyder dog ikke, at den ikke trives i Danmark. Her dyrker vi den typisk som enårig sommerblomst, der blomstrer livligt henover sommeren og falmer bort mod efteråret.

Lathyrus odoratus (Almindelig ærteblomst)

En af de mest almindelige ærteblomster her i Danmark er den såkaldte almindelige ærteblomst, også kendt som Lathyrus odoratus på latin. Den er kendt for sin behagelige og sommerlige duft samt kraftfulde, farverige blomster, der springer ud fra juni til september.

Læs også: Sådan planter, passer og beskærer du efeu og vedbend
Læs også: Sådan gør du: Udplantning og pasning af kaprifolie

Best of the Blues

Denne variant udgør en blanding af ærteblomster i et spektrum af forskellige farver, især med hvide, blå og violette nuancer. For at opnå de bedste resultater anbefales det at forspire og så dem omkring begyndelsen af april, hvorefter de kan plantes ud omkring en måned senere i maj. Vær opmærksom på, at spirene kan være følsomme over for vintervejr, så det er vigtigt at beskytte dem mod frost.

Køb blå ærteblomst frø
Køb pink ærteblomst frø
Køb rød ærteblomst frø
Køb økologiske ærteblomst frø

Sådan sår du ærteblomst

Ligesom mange andre sommerblomster vil ærteblomster drage fordel af forspiring. Dette indebærer, at du sår dem i potter indendørs for at give dem en solid start, før de plantes ud i deres endelige voksested. Da Danmark oplever små klimavariationer, kan det optimale tidspunkt for udplantning variere. Derfor anbefales det at afsætte 4-6 uger til at lade lathyrus vokse fra frø. Hvis du ikke har tid til denne proces eller simpelthen har glemt at så dem tidligt, er det ikke et stort problem at så dem direkte på voksestedet, når risikoen for frost er forbi. Direkte såning kan resultere i en lidt senere blomstring, men med kraftigere planter, der har tilbragt hele deres liv udendørs.

Trin-for-trin

Det anbefales at skylle frøene fra ærteblomster, før de sås, da dette aktiverer de tørre frø og igangsætter spireprocessen. Lad frøene lægge i vand i et par døgn. Efter et til to døgn er frøene svulmet op, og frøskallen er blevet blødere, så frøene uden problemer kan spire. Efter skylningen er det vigtigt at så frøene i en næringsfattig jord, for eksempel såjord. De fleste frø indeholder tilstrækkelig næring til at starte vækstprocessen, og såjord er skånsom over for de sarte rødder på en ny plante.

Da lathyrus udvikler dybe rødder, bør de forstyrres så lidt som muligt ved udplantning. Derfor anbefales det at så dem i en plugbakke, hvor de kan stå separat. Ved bredsåning er der risiko for at beskadige rødderne, når planterne adskilles fra hinanden.

Læs også: Lavendel - alt du skal vide, for at få succes med den velduftende plante
Læs også: Guide - Sådan laver du dit eget espalier til frugttræer

Forspire lathyrus

Lad blomsterne spire ved en lidt køligere temperatur. Den optimale spiretemperatur for ærteblomster er under lidt køligere forhold. Fugtighed spiller en afgørende rolle i spireprocessen, og jorden bør konstant holdes fugtig.

Når spirerne begynder at dukke op, er det tid til at placere dem et lunt, men ikke overdrevent varmt sted. Umiddelbart efter spiring kan de faktisk tåle temperaturer ned til 0 grader Celsius. Lavere temperaturer bidrager til at frembringe kompakte og robuste planter. For at opnå en kompakt vækst er det vigtigt at opretholde en god balance mellem lys og temperatur. Her kan anvendelse af plantebelysning være en fordel. En generel tommelfingerregel er, at højere temperaturer kræver mere lys, mens lavere temperaturer kræver mindre belysning.

Dyrkning af ærteblomster

Ærteblomster vokser og kan dyrkes næsten overalt, uanset om du har en stor have eller en bylejligheds altan. Ved at plante dem i en potte med næringsrig og kvalitetsjord kan du nyde en langvarig blomstring. Alternativt kan ærteblomsterne også direkte plantes i et blomsterbed eller i en palleramme. Hvis du vælger at anlægge en palleramme med blomster, vil du opleve en rigdom af de fine blomster til buketter det meste af sommeren.

Omplant og plant ud

Når planterne har etableret deres rødder efter blot 1-2 uger, er det tid til at hærde dem. Fjern dem fra deres fugtige omgivelser og gradvist væn dem til et mere tørt miljø. Efter denne tilpasningsperiode vil dine Lathyrus-planter snart være klar til at blive sat ud i haven, potter eller altankasser. Normalt er haven i maj måned det ideelle tidspunkt at plante lathyrus.

Når du planter ærteblomsterne ud, er det vigtigt at placere dem med en afstand på cirka 5 cm, da deres rødder strækker sig dybt ned for at opsøge næring og fugt. Sørg for rigelig vanding i de første dage efter udplantning, især da forår og tidlig sommer ofte kan være præget af tørhed.

Læs også: Tallerkensmækker - guide til plantning, pleje og gødning
Læs også: Kalanchoe / brændende kærlighed - guide til plantning, pleje og beskæring

Pasning af ærteblomster

Pasning af ærteblomster er ikke kompliceret, men der er nogle vigtige punkter at være opmærksom på. Omkring ærteblomstens blomstringsperiode kan det være gavnligt at udføre beskæring ved at klippe blomsterne af. Dette fremmer dannelse af nye blomster og forlænger dermed blomstringsperioden. Den naturlige blomstring varer normalt kun indtil blomsternes fase. Ligeledes kan visnende blomster klippes af for at bidrage til forlængelse af blomstringsperioden.

Det er vigtigt ikke at plante lathyrus på samme sted to år i træk. I stedet kan det være en fornuftig idé at variere placeringen for at fremme sund vækst.

Gødning af ærteblomster

Når ærteblomsterne har etableret sig på deres vækststed og udviklet kraftige nye skud, er det tid til at tilføre gødning. Da ærteblomster har brug for en betydelig vækst og producerer store mængder blomster, kræver det en betydelig mængde energi. Det er derfor afgørende at sikre, at planterne har konstant og tilstrækkelig adgang til de nødvendige næringsstoffer for at opnå maksimal blomstring og vækst.

Hyppig beskæring af ærteblomster

De første blomster dukker typisk op midt på sommeren, og det er nu tid til at tage saksen i brug! Blomsterne trives faktisk bedst med regelmæssig beskæring, da det stimulerer planten til at producere flere blomster. Ved at klippe de udsprungne blomster motiveres planten til at danne nye knopper, hvilket signifikant forlænger blomstringsperioden. Der er næppe noget mere fortryllende end at nedsænke sit ansigt i en luftig vild buket af ærteblomster, og med blot en håndfuld planter kan du fylde vaserne i store dele af sommeren.

Lav dine egne ærteblomsterbuketter

Når du plukker blomster til dine vaser, er der nogle overvejelser, du bør have i tankerne. Det er bedst at klippe blomsterne tidligt om morgenen, når planten er fuld af saft efter en kølig nat. Efter klipningen bør der gå så kort tid som muligt, før blomsterne kommer i vand - ideelt set ikke længere end du selv kan holde vejret. Alternativt kan du give dem et frisk snit med en skarp kniv eller blomstersaks lige inden placering i vasen. Sørg altid for, at vasen er helt ren, og overvej at anvende snitblomsternæring for at forlænge bukettens levetid. Et sidste tip er at opbevare buketten køligt om natten eller når du ikke er hjemme.

Læs også: Hebe - guide til plantning, pleje og beskæring
Læs også: Laurbærkirsebær som hæk i haven (Ekspertguide)

Høst dine egne frø

Hvis der er nogle favoritvarianter blandt dine lathyrus, kan du høste dine egne frø mod slutningen af sæsonen. Sørg blot for at give frøene tilstrækkelig tid til at modne, inden frostens indtræden. Ved at lade blomsterne forblive på planten efter afblomstring udvikles frøbælgen. Hvis der er flere forskellige planter i nærheden, kan det være klogt at forsyne udvalgte planter med en mærkeseddel under frøindsamlingen. Dette giver dig mulighed for at notere variationer og farver til planlægning af næste års bed. Når frøene er modne, bør de opbevares tørt og køligt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår sætter man ærteblomster?

Det optimale tidspunkt for plantning kan variere en smule afhængigt af den specifikke sort, men generelt set bør ærteblomsten plantes om foråret for at sikre blomstring i løbet af sommeren. Hvis du vælger at plante den i køligere forhold, vil blomstringen tage længere tid, men resultere i stærkere planter.

Hvilke farver kan ærteblomsten have?

Ærteblomsten kommer i et bredt spektrum af farver, herunder nogle af de mest almindelige som lilla, hvid, rød, blå og violet. Dette giver dig mulighed for at skabe en mangfoldighed af farver i din have, hvis det er det, du ønsker.

Kan man spise ærteblomster?

Ja, ærteblomster er spiselige og betragtes ofte som en delikatesse. De har en mild, sødlig smag og kan tilføje en dekorativ og velsmagende touch til salater, retter eller endda som pynt på desserter. Det er vigtigt at vælge ærteblomster fra usprøjtede planter, og det anbefales at spise dem i moderation, især hvis du har allergier eller er usikker på deres oprindelse. Ærteblomster kan også anvendes i madlavningen som garniture eller i drinks for at tilføje en interessant visuel og smagsmæssig dimension.

Add ?profile=1 to the url to enable profiling.

If you're using PHPStorm and have the RemoteCall plugin installed append ?profile=1&links=1 to the url to enable profiling including links to PHPStorm (this might be a slower).

(This message can be hidden in System > Configuration > Developer > Profiler.)