03.05.2023

13b66d0f0e7f1491bddef2889371f29f

Laurbærkirsebær som hæk i haven (Ekspertguide)

Mange haveejere sætter pris på både læ og privatliv, som en god og tæt hæk kan tilbyde. Laurbærkirsebær hæk er blevet populært blandt mange på grund af dens kraftige og stedsegrønne blade og duftende blomster.

Læs også: Stor guide: Hvilken hæk bør du vælge? (De 9 forskellige)
Læs også: Sådan planter du hæk: Trin for trin guide

Hvorfor plante laurbærkirsebær som hæk?

Laurbærkirsebærhæk (prunus laurocerasus) er en hurtigt voksende stedsegrøn hæk, der kan blive tæt og smuk og formes efter behov. Når hækken er etableret, kræver den ikke meget pleje. Desuden kan planten tåle relativt lave temperaturer og skygge, hvilket gør den ideel til hække på steder, hvor andre planter ville have svært ved at trives. Busken står grøn hele året og kan kendes på sine skinnende, mørkegrønne blade og cremehvide blomster, der i maj og juni sidder blomstrer smukt.

Tiltrækker fugle og giver tæt vækst

Hvis du finder det vigtigt at have en tæt hæk, og hvis du synes, at taks og thuja mest minder dig om kirkegårde, og at liguster simpelthen er for almindeligt, så kan det være værd at overveje laurbærkirsebær som hæk i din have. Med laurbærkirsebær får du en flot og frodig hæk, hvis bær ovenikøbet tiltrækker mange fugle.

Læs også: Opbinde træ. Guide: Sådan opbinder du et træ korrekt
Læs også: Sphagnum - alt hvad bør du vide om spagnum i haven

Plante laurbærkirsebær (trin-for-trin)

Det er vigtigt at sikre, at roden af laurbærkirsebær er godt fugtig, uanset om du vil bruge den som hæk, rumdeler i haven eller bare som busk, når du planter den i jorden. Hvis du planter med klump, bør du gøre det omkring september-oktober, inden frosten sætter ind.

Tidspunkt for plantning

Hvis du har en barrodsplante eller en plante med en klump jord om rødderne, så er det bedst at plante den fra oktober til april, når der ikke er frost. Hvis du i stedet har en plante med en potte omkring rødderne, kan du plante den året rundt, undtagen selvfølgelig når jorden er frossen.

64a147054b313f81744c3b8edccda6ee

Sådan gør du

1. Grav en rende til hækplanterne

Grav en rende til hækken der er mindst 40 cm bred og 40 cm dyb eller 1,5 gange dybden og bredden af klumpen på hækplanterne. Vand grundigt i bunden af renden, inden du planter

2. Placér hækplanter i renden

Sæt hækplanterne i renden og fjern plastikpotter, men ikke eventuel klumplærred inden plantning. Det hjælper med at holde plantens rodklump samlet og forhindrer tab af de små hårrødder. Til plantning af hæk bør du benytte hækjord, der er en næringsrig havejord uden ukrudtsfrø.

Hold planten lodret og fyld hækjord omkring dens rødder eller rodklump. Let tramp jorden til på hver side af planten, så den står fast og lige i rækken. Det er vigtigt ikke at plante for dybt. Potteplanter skal plantes i samme dybde, som de har vokset i deres potter. For planter med rodklump, skal de stå så dybt, at der er cirka 2 cm jord over klumpens knudepunkt.

Læs også: Trin-for-trin guide: Beskæring af engelske roser
Læs også: Stor oversigt: Tidspunkter for beskæring af træer

3. Vand hækken grundigt

Efter plantning bør du vande grundigt med lavt tryk på vandet for at undgå at skylle jorden væk fra rødderne. Vand bør tilføres omkring rødderne. Når vandet er trukket ned, skal du tilføre ekstra jord, hvor jorden er sunket sammen og let træde til igen.

4. Udlæg jorddække

Det kan være en god idé at etablere et jorddække af enten jordforbedring, flis, bark eller kakaoflis, da dette kan hjælpe med at bevare jordens fugtighed og hæmme ukrudtets vækst. Desuden indeholder jordforbedring også næringsstoffer, som hjælpe til en flot og frodig hæk. Gød jorden med organisk hækgødning unden etablering af jorddække.

5. Husk pleje af din hæk de første år

Hvis du ønsker en stor og tæt hæk hurtigst muligt efter plantning, kan det være fristende at gøde meget. Men pas på med kvælstofstærke gødning, da de kan give dårligt afmodnet vækst, som kan fryse tilbage om vinteren. Du bør benytte en organisk gødning der er specielt beregnet til hække.

e903a52b388003d0957ec643d3756eec

Vanding af din hækplante

En nyplantet kirsebærlaurbær er sårbart overfor både udtørring og overvanding, der begge kan skade eller dræbe dine laurbær. Sørg derfor for at vande i den rette mængde og på det rette tidspunkt de første 2-3 år og derefter kun i meget tørre perioder. Siveslanger er velegnede til hække og større områder, mens vandingsposer kan bruges til enkelte buske eller mindre grupper.

Læs også: Hvornår klipper man hæk? Det bedste tidspunkt for hækklipning
Læs også: Plukke og trimmesakse - det perfekte værktøj til blomster og frugthøst

Hold området fri for ukrudt

Hold området omkring nyplantede kirsebærlaurbær rent for at undgå, at ukrudt og græs stjæler vand og næring fra dine hækplanter. En afstand på mindst 30-40 cm på hver side af hækken og en diameter på 60-80 cm omkring enkeltstående planter er en god tommelfingerregel.

Laurbærkirsebær - de 6 flotteste sorter til haven

Der eksisterer adskillige varianter af laurbærkirsebær, hver med deres unikke egenskaber. Her er en oversigt over de 6 smukkeste sorter i Danmark, som kan hjælpe dig med at vælge den type hæk, der bedst passer til din have.

Prunus laurocerasus ‘Genolia’

Genolia-sorten er en hårdfør hækplante, der har lodrette opretstående grene og en slank vækstform, så den kræver kun beskæring af toppen. Den har en hurtig vækst på 40-60 cm om året og er meget flot med sine lancetformede, skinnende mørkegrønne blade og flotte sorte bær. Den rammes sjældent af sygdom og kan nå op på 3 meter i højden.

Planteinfo:

Prunus laurocerasus ‘Genolia’
Højde: Op til 3 m
Bredde: 2-3 m
Blomsterfarve: Hvid
Duft: Duftende

Prunus laurocerasus ‘Novita’

Novita-sorten er en hurtigtvoksende hækplante, der er ideel til hurtig etablering af en hæk i forbindelse med anlæg eller omlægning af haven. Den vokser op til 40-50 cm om året og kan nå op til 3 meters højde. De blanke blade er skinnende grønne, og blomsterne er hvide, efterfulgt af mange røde bær, som senere bliver sorte. På grund af dens hurtige vækst er den perfekt til beskæring i forskellige former, men husk at beskære den regelmæssigt for at undgå, at den vokser fra dig.

Planteinfo:

Prunus laurocerasus ‘Novita’
Højde: Op til 3 m
Bredde: Op til 2 m
Blomsterfarve: Hvid
Duft: Let duftende

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Otto Luyken er en langsomtvoksende og kompakt sort med små, skinnende grønne blade og velduftende blomster. Den årlige vækst er kun på 10-20 cm, hvilket gør den velegnet som en lav hæk, der ikke kræver meget pasning og ikke behøver klippes så ofte. Alternativt til en klippet hæk, kan den også bruges som en uklippet kantplante i små haver.

Selvom Otto Luyken er en smuk plante, er den ikke så hårdfør som nogle andre sorter og bør derfor placeres et sted i haven, hvor den er beskyttet mod hård vind.

Planteinfo:

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’
Højde: 1-2 m
Bredde: 2-3 m
Blomsterfarve: Hvid
Duft: Let duftende

Prunus laurocerasus ‘Herbergii’

Prunus Herbergii er en hækplante med elliptiske, mørkegrønne blade og tæt forgrenede grene. Den egner sig godt til at danne en høj og tæt hæk og blomstrer med cremefarvede, velduftende blomster. Planten er hårdfør, tåler kraftig beskæring og kan nå en højde på op til 3 meter og en bredde på 1,5 meter. Den har en middelhøj væksthastighed og kræver jævnlig beskæring for at bevare sin flotte, smalle form.

Planteinfo:

Prunus laurocerasus ‘Herbergii’
Højde: 1-2 m
Bredde: 1,2-1,5 m
Blomsterfarve: Creme
Duft: Let duftende

Prunus laurocerasus ‘Etna’

Hvis du ønsker haven kirsebærlaurbær som uklippet hæk eller et dekorativt, stedsegrønt element i din have, er laurbærkirsebær af sorten Etna et ideelt valg. Den er kompakt og breder sig kun lidt, hvilket gør den velegnet som en rumdeler i haven.

Etna laurbærkirsebær producerer opretstående hvide blomsterstande med en mild duft. Bladene på planten er dekorative og har en smuk farvevariation fra de nye blade, der er bronzefarvede, til de eksisterende blade, der har en dyb mørkegrøn farve.

Planteinfo:

Prunus laurocerasus ‘Etna’
Højde: 2-3 m
Bredde: 2-3 m
Blomsterfarve: Hvid
Duft: Let duftende

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’

Blandt de mange populære sorter af kirsebærlaurbær "Angustifolia", der er også kendt som Portugisisk laurbærkirsebær. Den har smukke, glinsende grønne blade og rødlige stængler. Sorten har en middelhurtig vækst og er yderst dekorativ som både blomstrende hækplante med cremefarvede blomster og som stedsegrøn hækplante.

I sommerperioden tiltrækker de duftende blomster bier og sommerfugle, mens fugle om efteråret kommer for at spise bærrene fra planten.

Planteinfo:

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’
Højde: 1,2-2 m
Bredde: 1,2-1,5 m
Blomsterfarve: Cremefarvede
Duft: Duftende

Læs også: Få 30% flere frugter: Lær at beskære dit pæretræ
Læs også: Hækklipning trin-for-trin: Klip Hækken på den nemme måde

d77c055633e9f028978a5a52092460a7

Beskæring af laurbærkirsebær

Laurbærkirsebærhækken vokser hurtigt, så du behøver ikke være bekymret for at beskære den forkert. Det er en robust plante, der kan tåle hård beskæring og formklipning.

For at opretholde dens form og skønhed, skal hækken klippes en til to gange om året, og det er vigtigt at gøre det i god tid, senest i begyndelsen af september. Det er også en god idé at holde hækken bredere forneden end foroven, så den nederste del af planten ikke skygges af det øverste.

Som stedsegrøn busk eller uklippet hæk

Laurbærkirsebær kan bruges stedsegrøn busk eller uklippet hæk. For at sikre et pænt resultat af en klippet hæk, anbefales det at bruge en grensaks til beskæringen i stedet for en hækkeklipper. Hækkeklipperen vil nemlig skære bladene over, hvilket kan give et mindre flot udseende.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan gødes laurbærkirsebær?

Laurbærkirsebær kan gødes med organisk hækgødning. Det anbefales at gøde planten i foråret, når den begynder at vokse, og igen om sommeren, når den er i fuld vækst. Det er vigtigt at følge doseringsanvisningerne på gødningen og undgå at overgøde.

Hvor tæt skal man plante laurbærkirsebær hækplanter?

Laurbærkirsebær hækplanter bør plantes med en afstand på 50-70 cm mellem hver plante, hvis man ønsker en tæt hæk. Hvis man vil have en mere luftig hæk, kan man øge afstanden mellem planterne til 80-100 cm.

Kan laurbærkirsebær tåle frost?

Laurbærkirsebær kan godt tåle frost, men har tendens til frostfølsomhed og skal derfor ikke placeres et alt for udsat sted i haven.